Cilj projekta je omogočiti raziskovanje in inovacije na podlagi zdravstvenih podatkov. V omenjeni načrt je uvrstila tudi ureditev prostorov Zdravstvenega doma (ZD) Grosuplje, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Uporabniki podatkov, vključno z raziskovalci, oblikovalci politik, regulatorji in inovatorji, po navedbah vlade poročajo o številnih ovirah pri čezmejni izmenjavi zdravstvenih podatkov. Te so večinoma posledica različnih pravnih razlag in praks upravljanja podatkov v Evropi.

Zaradi sedanjih ovir se zdravstveni podatki bistveno premalo uporabljajo za sekundarne namene, kot so raziskave in oblikovanje politike. Posledično ta prenizka stopnja uporabe zmanjšuje koristi za vse, tudi za inovacije in razvoj učinkovitejših zdravil in zdravljenj, so opozorili.

Končni rezultat projekta podpore za dostop do zdravstvenih podatkov bo omogočiti nemoteno raziskovanje in inovacije na podlagi sekundarne uporabe zdravstvenih podatkov, zbranih v Sloveniji, ter popolno implementacijo zahtev uredbe evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora za sekundarno uporabo zdravstvenih podatkov.

Pogodbo z Evropsko komisijo oziroma Evropsko izvajalsko agencijo za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA) so podpisali 7. novembra 2023, izvedba projekta bo potekala 36 mesecev.

Koordinator projekta je Nacionalni inštitut za javno zdravstvo, pri projektu poleg Statističnega urada RS sodelujeta še Onkološki inštitut Ljubljana in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Celotna vrednost projekta je ocenjena na 1.485.173 evrov, od tega bo 1.188.138 evrov oziroma 80 odstotkov sofinanciranih z evropskimi sredstvi, so pojasnili na Ukomu.

V načrt razvojnih programov za obdobje 2024–2027 je vlada na odboru uvrstila tudi nov projekt, in sicer ureditev prostorov v ZD-ju Grosuplje. Cilj projekta je v objektu lekarne pri zdravstvenem domu urediti in opremiti prostore nadstropja in kleti, v katerih bosta prostor dobila fizioterapija in arhiv.

Ocenjena vrednost investicije znaša 644.544 evrov z DDV-jem. Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvo ministrstva za zdravje bo investicijo sofinanciral v znesku 298.376 evrov.

Projekt se bo končal do konca leta 2024, saj je ureditev prostorov že končana. Po uvrstitvi v veljavni načrt razvojnih programov bodo povrnjena samo še sofinancerska sredstva. Namen projekta je omogočiti primerne storitve primarne zdravstvene dejavnosti v ZD-ju Grosuplje in njegovo nemoteno delovanje, so še sporočili z Ukoma.