DZ je namreč na majski seji izvolil le enega, in sicer profesorja prava Marka Novaka. Preostali trije kandidati, ki jih je predlagala predsednica republike, so ostali brez potrebne podpore, zato bodo poslanci glasovali znova.

DZ je na seji 23. maja s tajnim glasovanjem odločal o izvolitvi treh novih članov sodnega sveta, vendar izvolil le enega člana, za preostala dva so zato potrebne ponovne volitve za nov šestletni mandat. Mandat trem članom sodnega sveta poteče 4. julija 2024.

Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje ponedeljek, 3. junij 2024, izhaja iz uradnega lista.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za člane sodnega sveta poleg Novaka predlagala še odvetnico Tanjo Bohl, pravnika Rajka Pirnata in notarja Valterja Vindiša, a so v DZ-ju ostali brez potrebne podpore.

Sodni svet sestavlja 11 članov. Pet jih na predlog predsednika republike DZ izvoli izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, šest članov pa iz svojih vrst izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo.

Člani se izvolijo za dobo šestih let. Vsaka tri leta izvolijo dva ali tri člane sodnega sveta, ki jih izvoli DZ, ter tri člane, ki jih izvolijo sodniki. Kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice.