Program, za katerega je zagotovljenih 26 milijonov evrov, bo namenjen podpori projektom lokalnih skladov in občin ter neprofitnih stanovanjskih organizacij, so sporočili iz ministrstva za solidarno prihodnost.

Republiški sklad je sredstva za program, ki so ga v petek objavili v uradnem listu, pridobil iz letošnje dokapitalizacije v višini 25,5 milijona evrov, ki jo je iz državnega proračuna zagotovilo ministrstvo za solidarno prihodnost. Pol milijona evrov je sklad dodal iz lastnih sredstev.

Celotna vrednost programa sofinanciranja znaša 26 milijonov evrov, od katerih bo 16 milijonov evrov namenjenih za ugodna posojila, 10 milijonov pa za soinvestitorstvo, so pojasnili na ministrstvu.

Do sredstev iz programa sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanjskih in bivalnih enot za leti 2024 in 2025 so upravičeni lokalni stanovanjski skladi in občine ter neprofitne stanovanjske organizacije. Upravičenci se bodo lahko za finančna sredstva potegovali s prijavo stanovanjskih projektov, kot so novogradnje, rekonstrukcije, nakupi novih ali rekonstruiranih stanovanjskih enot od tretjega subjekta in sprememba namembnosti stavb.

Republiški sklad je dokapitalizacijska sredstva v višini 25,5 milijona evrov prejel tudi lani. Sredstva je namenil za pokrivanje stroškov nakupa zemljišč in komunalne opreme pri posameznih projektih, pridobivanje stanovanj in zemljišč z nakupi ter za nadaljnji razvoj novih projektov.