Iz urada predsednika so sporočili, da bo predsednik Borut Pahor preučil prejete kandidature in predvidoma sredi junija opravil posvete z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. V teh pogovorih se bo potrudil "za oblikovanje potrebne podpore kandidatom, ki ustrezajo visokim strokovnim kriterijem za obe funkciji", so zapisali.

Izbrane kandidate bo predsednik državnemu zboru predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, pri čemer lahko izbira med prijavljenimi kandidati, lahko pa predlaga tudi druge. Po posredovanju predloga DZ-ja v imenovanje je predvidena javna predstavitev predlaganih kandidatov.

Zagovorniku načela enakosti Mihi Lobniku se mandat izteče 25. oktobra. Javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za zagovornika v novem mandatu je predsednik republike objavil 23. aprila. Zbiranje predlogov je potekalo do 21. maja. Prijavo je poslal le Lobnik.

Viceguvernerki Ireni Vodopivec Jean se bo mandat iztekel 6. oktobra. Pahor je javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za viceguvernerja objavil 16. aprila. Zbiranje predlogov je potekalo do 20. maja, poleg Irene Vodopivec Jean pa so prijavljeni kandidati še Branko Babič, Mejra Festić in Matjaž Koman.