Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v uradu predsednika, bo Pahor imena kandidatov za to funkcijo posredoval v DZ v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Pri tem bo lahko izbiral izmed prijavljenimi kandidati, lahko pa predlaga tudi druge kandidate.

"Kot vedno doslej bo predsednik pred izbiro kandidata opravil tudi posvete z vodji poslanskih skupin v DZ-ju. Po posredovanju predloga kandidature za viceguvernerja DZ v imenovanje je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata," so še navedli. Poslanci o kandidatu glasujejo najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga.

Prejšnji poziv za mesto viceguvernerja je Pahor po tem, ko ga je guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle Pahorja pisno obvestil, da se bo 5. aprila iztekel mandat viceguvernerju Primožu Dolencu, objavil oktobra lani. Na poziv so se poleg Divjaka prijavili še Branko Babič, Miha Mihič, Sibil Svilan in vnovič tudi Dolenc.

Divjaka je na tajnem glasovanju v DZ v začetku tega meseca podprlo 44 poslancev, proti jih je bilo 40. Za imenovanje bi potreboval vsaj 46 glasov podpore.

V svetu Banke Slovenije so guverner Vasle ter viceguvernerji Irena Vodopivec Jean, Jožef Bradeško, Tina Žumer in Dolenc.

Rok za zbiranje kandidatur se bo iztekel 6. maja.