Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je priporočil, naj pravila v tem delu spremeni, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na Zagovornika se je obrnila brezposelna posameznica, ki deset mesecev živi s partnerjem, a nista poročena. Navedla je, da se ne more prijaviti v zavarovanje po družinskem članu, ker ni poročena. Ta pravica je namenjena tistim, ki si zavarovanja ne zmorejo plačati sami, a so v zvezi s partnerjem, ki je v zavarovanje vključen.

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja namreč določajo, da lahko zavarovanec kot družinskega člana zavaruje osebo, ki je najmanj dve leti pred vložitvijo prijave za obvezno zavarovanje živela z njim v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih izenačena z zakonsko zvezo.

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sicer izenačuje položaj posameznikov v zunajzakonski skupnosti s posamezniki v zakonski zvezi pri priznanju pravice do zavarovanja po družinskem članu. Ne po tem zakonu ne po družinskem zakoniku pa ni določeno, koliko časa mora zunajzakonska skupnost trajati, da se pravno pripozna.

Iz ZZZS-ja so Zagovorniku pojasnili, da je bil pogoj za vključitev v zavarovanje po družinskem članu uveden pred 30 leti in da razlogov za to ne poznajo. Navedli so, da je pomembno, da obstaja objektivno merilo, ki omogoča enako obravnavo prosilcev za vključitev v zavarovanje in hitro reševanje vlog. Dve leti skupnega bivanja se jim zdi primerno obdobje za ugotovitev, da se partnerjem prizna možnost zavarovanja po drugem partnerju.

Zagovornik je v sporočilu za javnost navedel, da sta zasledovanje enakopravne obravnave zavarovancev in učinkovitosti postopkov legitimna cilja. Ugotovil pa je, da uvedeni pogoj za zavarovanje po družinskem članu, ki ga zavod preverja pri zunajzakonskih partnerjih, ne more biti ustrezen za doseganje teh ciljev. Ko zavod posameznikom v zunajzakonski zvezi preverja zgolj arbitrarno določen dveletni obstoj takšne zveze, namreč omeji zakonske pravice vseh, ki so v zunajzakonski skupnosti, ki še ne traja dve leti, so sporočili.

Zagovornik bo na podlagi izvedenih dejavnosti zavoda dodatno presodil, ali bo v zadevi pred ustavnim sodiščem vložil tudi zahtevo za začetek postopka ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa, so še zapisali v oceni.