Kot so sporočili iz DZ-ja, je danes sodeloval v panelni razpravi o blaženju vpliva pandemije covida-19 na demokracijo in poudaril, da epidemija ne more biti izgovor za slabitev demokracije.

Predsednik DZ-ja je na panelu o blaženju vpliva pandemije na demokracijo predstavil prilagoditve dela DZ-ja pandemičnim razmeram, kar je po njegovem okrepilo možnosti demokratičnega odločanja. Ob tem je poudaril, da "epidemija ne more biti izgovor za slabitev demokracije, nasprotno, epidemija je razlog za krepitev demokracije".

Konferenca z osrednjo temo Parlamentarno vodenje za učinkovitejši multilateralizem, ki zagotavlja mir in trajnostni razvoj za ljudi in planet, danes in jutri poteka v organizaciji Interparlamentarne unije (IPU) in avstrijskega parlamenta ter v sodelovanju z ZN-om.

Slovenija je po doseganju ciljev trajnostnega razvoja med vsemi državami članicami ZN-a na 9. mestu, je Zorčič poudaril v svojem prispevku in dodal, da si država kot trenutno predsedujoča Svetu EU-ja še posebej prizadeva za pospešitev izvajanja dejavnosti za doseganje trajnostnih ciljev, povezanih s pitno vodo, pravico do pitne vode pa je Slovenija tudi ustavno zaščitila.

Ob robu konference je imel danes Zorčič več dvostranskih srečanj. Ločeno se je sestal s predsednico španskega kongresa poslancev Meritxell Batet Lamana, predsednico predstavniškega doma Belgije Eliane Tillieux in predsednico senata Stephanie D'Hose ter z delegacijo Maroka. Drevi pa se bo udeležil sprejema, ki ga bo gostil predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka, so sporočili iz DZ-ja.

Zorčič bo v sredo na konferenci sodeloval v splošni razpravi na temo "Krizni ukrepi, ki jih sprejemajo vlade, morajo biti podvrženi parlamentarni odobritvi in rednemu nadzoru", imel bo tudi več dvostranskih srečanj, so sporočili iz DZ-ja.