Peklar naj bi bil blizu posameznikom iz LDS-a. Foto: RTV SLO
Peklar naj bi bil blizu posameznikom iz LDS-a. Foto: RTV SLO
Leonardo Peklar
Ali je nekaj denarja odšlo tudi v žepe zasebnikov, bo pokazala preiskava. Foto: RTV SLO

Peklar je od leta 2002 do januarja letos na svoj bančni račun prejel več kot 280 milijonov tolarjev.

Najprej 177, nato še slabih 50 milijonov
Od aprila 2003 do januarja 2004 je na svoj bančni račun prejel 12 nakazil v skupni vrednosti več kot 177 milijonov tolarjev. Denar je izviral iz Švice, nakazilo pa je izvedla družba Bados Consulting iz Züricha po nalogu direktorja Paula Brunnerja. Za kakšne vrste plačilo gre, ni znano.

Prav tako naj bi Peklar od januarja 2002 do januarja 2004 od petih slovenskih podjetij, ki so večinoma upravljalsko vezana bodisi nanj ali na Paula Brunnerja, dobil za 50 milijonov tolarjev posojil. Posojil do konca lanskega leta ni vrnil.

Utaja davkov ali korupcija?
Leta 2002 in 2003 pa naj bi Peklar pri Faktor Banki najel za 54 milijonov tolarjev posojil, ki jih je nato povrnila švicarska družba Bados Consulting. Ob tem v oči bode dejstvo, da je družba nakazala za dva milijona tolarjev preveč denarja.

Ker Peklar po podatkih Urada za preprečavanje korupcije denarja ni prijavil, bi lahko šlo za utajo davka ali pa za prejemanje podkupnine za za zdaj še neznane storitve, poroča Dnevnik TV Slovenija.

Peklar, ki je na počitnicah in izjav ne daje, je tudi član več nadzornih svetov slovenskih družb. Tožilstvo in kriminalistična policija sta seznanjena s primerom, vendar je preiskava še na začetku.