Matjaž Jakin. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Matjaž Jakin. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Za zdaj so sicer zdravstvene razmere glede covida še toliko obvladljive, da se marsikam da odpotovati ali marsikje dopustovati; zato so umestna tudi vprašanja o zavarovanju v tem času. TV Slovenija je za nekaj nasvetov povprašala predstavnika Zveze potrošnikov Slovenije Matjaža Jakina.


Najprej glede tveganja odpovedi; nepredvidljiv čas je, na kaj moramo biti pozorni, ko se odpravljamo na potovanje, ko sklepamo aranžmaje?
Nihče ne more biti gotov, kaj se bo dogajalo glede na širitev koronavirusa. Če se že ljudje odločajo za sklenitev zavarovanja za odpoved potovanja, morajo biti pozorni na nekaj stvari. Recimo, ali zavarovanje vključuje situacije, ko ljudje zbolijo za covidom. Ali pa če se na destinaciji razširi ta okužba? Potem morajo res pogledati od zavarovalnice do zavarovalnice. Mi smo namreč delali take primerjave lani, pa tudi letos, nazadnje marca. Med zavarovanji so velike razlike, kaj krijejo in česa ne. Tukaj ni druge možnosti, kot da potrošniki res pogledajo konkretno za tisti primer, ki jih zanima.

Podobno je verjetno tudi z zdravstvenimi zavarovanji, ko se odpravljamo v tujino. A ta večinoma že krijejo primere, povezane s covidom ali ne?
Tudi to smo takrat primerjali pri zavarovanjih. Nekatera tega ne krijejo, nekatera krijejo, pri drugih je odvisno od tega, ali je v državi takrat razglašena epidemija, pa kdaj je bilo zavarovanje sklenjeno, če se je epidemija razglasila že prej. Skratka, tudi tukaj ne gre drugače, kot da potrošniki preučijo ta zavarovanja. Je pa res, da bila evropska kartica zdravstvenega zavarovanja tudi v večini držav dovolj, če seveda v tisti državi njihovo zdravstveno obvezno zavarovanje krije zdravljenje s covidom. Tudi to je ena možnost, ki naj jo potrošniki izrabijo ne glede na to, ali so sklenili zavarovanje tudi posebej.

Brez katere postavke zagotovo ne v tujino?
To je odvisno od tega, kaj nekdo želi. Če nekoga skrbi, da bo zbolel za covidom, potem naj seveda izbere zavarovanje, ki to pokrije. Če nekoga cepljenega to ne skrbi, naj pač pogleda kaj drugega. Tukaj je treba vedeti, da zavarovalnice ponujajo bodisi zavarovanja ločeno, torej odpovedi potovanja in zdravstveno zavarovanje; lahko pa to združujejo v neke pakete, kjer so združeni elementi obeh. Tukaj je zelo raznolika ponudba, ki se je žal ne da zelo preprosto primerjati. To smo tudi ugotovili.

Veliko ljudi bo potovalo na Hrvaško. Kakšne posebnosti?
Načeloma ne. Hrvaška je država Evropske unije. To velja tako za kartico zdravstvenega zavarovanja kot za katero koli posebno zavarovanje. Seveda pa smo tudi videli, da nekatere zavarovalnice ponujajo zavarovanje, ki je omejeno samo na Hrvaško, torej geografsko omejeno. To lahko vpliva na višino premije. Ker ni za ves svet, ni za Evropo, ampak je samo za Hrvaško, je cena nižja. Sicer so pa pogoji načeloma enaki.