Odbor za zunanjo politiko se je z vsebino sporazuma le seznanil. Foto: Pixabay
Odbor za zunanjo politiko se je z vsebino sporazuma le seznanil. Foto: Pixabay

Predlog po navedbah virov Radia Slovenija ne predvideva dodatnih finančnih zavez Slovenije do Ukrajine, razen nadaljnjega financiranja humanitarne pomoči, navaja novinar Radia Slovenija Aleš Kocjan.

Kot dodaja, naj bi besedilo predloga sicer vsebovalo tudi obsodbo ruske agresije in neomajno podporo Slovenije ozemeljski celovitosti Ukrajine vključno s teritorialnim morjem. Obe državi naj bi tudi ugotavljali, da Ukrajina in Evropa ne bosta varni, dokler v Ukrajini ne bo vzpostavljen trajni mir. Navajata tudi skupne vrednote, demokracijo, pravno državo, spoštovanje in varovanje človekovih pravic in svoboščin ter enakost spolov.

Slovenija naj bi se v sporazumu tudi zavezala, da bo podpirala reformne ukrepe Ukrajine, ki so bistveni za uresničevanje njenih evroatlantskih ambicij, kot tudi, da si bo skladno z mednarodnim pravom prizadevala za terjanje odgovornosti vpletenih v vojne in druge zločine, storjene med vojno, še navaja Radio Slovenija.

"Predlog ni zelo konkreten v zavezah, omenja le nadaljnje financiranje humanitarne pomoči v vrednosti nekaj milijonov evrov," je za TV Slovenija iz DZ-ja poročal novinar Rok Šuligoj.

"Sporazum naj bi predvidoma premier Robert Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podpisala prihodnji četrtek v Londonu. Slovenija bo v okviru zavez Natu v različnih oblikah prispevala približno 100 milijonov evrov, a to ni del dvostranskega sporazuma med Ljubljano in Kijevom," je še poročal Šuligoj.

Žakelj: Sporazum je premalo konkreten

"Ta sporazum, čeprav se nam v NSi-ju zdi, da je premalo konkreten, podpiramo. Žalosti pa nas, da je koalicija, predvsem Svoboda, v samem postopku naredila toliko zdrsov, da so se brez potrebe pojavile zamude in obljubljanja, pričakovali bi več," je sporazum komentiral poslanec NSi-ja in član odbora Janez Žakelj.

Kaj piše v varnostnem sporazumu z Ukrajino

Slovenija naj bi prispevala od 80 do 100 milijonov evrov, vendar ne kot del sporazuma

Sorodna novica Na vrhu Nata Golob še ne bo podpisal varnostnega sporazuma z Ukrajino

Ljubljana bo sicer Kijevu finančno pomagala v okviru zavez, ki so jih na vrhu zveze Nato v Washingtonu ta teden sprejeli voditelji članic zavezništva. Te predvidevajo, da bodo zaveznice v prihodnjem letu Ukrajini namenile za najmanj 40 milijard evrov vojaške pomoči. Slovenija naj bi v različnih oblikah prispevala od 80 do 100 milijonov evrov, vendar to ni del dvostranskega sporazuma.

Ker sporazum še ni bil usklajen, ga premier Robert Golob z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ni mogel podpisati na vrhu Nata. Po novem naj bi ga predvidoma podpisal v četrtek na zasedanju Evropske politične skupnosti v Londonu.

Vlada je varnostni sporazum, kakršnega je Ukrajina že podpisala s številnimi državami, začela pripravljati spomladi. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sprva napovedala, da ga bo podpisala med obiskom v Kijevu konec junija, a se je zapletlo, ker Ukrajina ni podprla osnutka, saj v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

O sporazumu sta se nato Golob in Zelenski pogovarjala ob robu zadnjega vrha EU-ja v Bruslju. Premier je takrat izrazil pričakovanje, da bi sporazum lahko podpisali julija.