Slovenija ni v vojni, pomirja predsednik Pahor. Foto: BoBo
Slovenija ni v vojni, pomirja predsednik Pahor. Foto: BoBo
Branko Grims
Branko Grims pravi, da Slovenija ni bolj ogrožena le zaradi terorističnih napadov v Parizu, ampak tudi zaradi prebežnikov, ki prihajajo v EU. Foto: BoBo
false
Obrambna ministrica Andreja Katič v nasprotju s poslancem Grimsom zagotavlja, da varnost Slovenije ni poslabšana. Foto: BoBo
Pahor zanika, da bi bila Slovenija kaj bolj ogrožena
Kako je po terorističnih napadih ogrožena Slovenija?

"Slovenija je ena najvarnejših držav na svetu in naši organi si prizadevajo, da bi tako tudi ostalo," je o tem, ali je po petkovih terorističnih napadih v Parizu ogrožena tudi Slovenija, poudaril Pahor.

Kot je dejal, je Slovenija tako kot vseh drugih 27 članic EU-ja sklenila pomagati Franciji, ki se bojuje s terorizmom. "Kakšna bo oblika te pomoči, bomo ugotovili po pogovorih s francoskimi oblastmi. Ne moremo reči, da je ogroženost po terorističnih napadih v Parizu manjša, vendar pa tudi nimamo nobenih oprijemljivih informacij, da bi bila ta ogroženost kaj bistveno povečana," je še dejal Pahor.

Grims: Slovenija je bolj ogrožena
Drugače pa meni poslanec SDS-a in predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims. Kot je dejal po seji komisije, je Slovenija del EU-ja in EU je v vojni. Dejal je, da je jasno, da je EU in z njim Slovenija v vojni, odkar je Slovenija sklenila, da se odzove na poziv Francije k vojaškemu odgovoru na napade v Parizu. Slovenija je zato tudi bolj ogrožena, meni Grims.

Po njegovem mnenju pa država ni ogrožena le zaradi pariških napadov, ampak tudi zato, ker se v zadnjih mesecih dopušča nezakonit vstop, kot je dejal, nezakonitih migrantov na ozemlje EU-ja. Grims je dejal, da se je Francija obrnila na slovenske oblasti, ki preiskujejo, ali je eden izmed napadalcev v Parizu kot prebežnik prečkal Slovenijo. Kot je še dodal Grims, pa ne preiskujejo samo enega človeka, temveč "bistveno večje število". Natančnega podatka ni navedel, je pa dodal, da imajo mnogi prebežniki ponarejene in neveljavne dokumente, zaradi česar sploh ne bi smeli vstopati na ozemlje EU-ja. Grimsa sicer preseneča, da oceno ogroženosti pristojne službe formalno šele pripravljajo. Od dogodkov v Parizu je namreč minilo že nekaj dni, spominja.

Slovensko policijo prosili za 60 preverjanj podatkov
Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija pa je v svojem odgovoru pojasnil, da je slovenska policija po terorističnem napadu v Parizu na podlagi zaprosil tujih varnostnih organov, pretežno francoskih, opravila več kot 60 preverjanj različnih podatkov.

Zaprosila so se nanašala na preverjanje osebnih podatkov za več oseb, preverjanje različnih zavarovanih sledi in drugih operativnih podatkov.

"Vsa dosedanja preverjanja so bila negativna, torej se noben podatek pri nas ni potrdil. Tako se tudi ni potrdil podatek, da bi katera od oseb, vpletenih v te napade, prečkala Slovenijo," je pojasnil Menegalija.

Obrambna ministrica: Slovenija ni bolj ogrožena
Medtem ko Grims svari pred povečano ogroženostjo, pa obrambna ministrica Andreja Katič poudarja, da se zaradi podpore Franciji stanje varnosti v državi ne bo poslabšalo. Slovenija že sodeluje v boju proti terorizmu.

Tudi vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je dejala, da so varnostne razmere v Sloveniji po ocenah slovenskih organov in po mednarodnih ocenah stabilne.

Koalicija se je pred sejo vlade seznanila z oceno varnostnih razmer v državi. Seznanila se je tudi s stališčem Slovenije do terorističnih napadov v Parizu in podpore Franciji, ki je pozvala k uporabi klavzule o vzajemni obrambi v EU-ju. Ta določa, da članici Unije, ki je žrtev oboroženega napada na lastnem ozemlju, preostale članice pomagajo z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo.

Tonin za obvezno dajanje prstnih odtisov
Podpredsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin (NSi) pa je ocenil, da so varnostna tveganja zelo povezana z registracijskim postopkom v Sloveniji. Če želimo zagotoviti večjo varnost državljanom in tudi celotni Evropski uniji, bi bilo po njegovem mnenju nujno te registracijske postopke zaostriti. Tonin tako med drugim predlaga obvezno dajanje prstnih odtisov, saj bi tako lahko takoj preverili, ali je nekdo morda že v bazi obveščevalnih služb ali Interpola.

Prav tako pa bi bilo po Toninovem mnenju treba v registracijskih centrih uvesti prevajalce. V Sloveniji je kar nekaj ljudi iz Sirije in drugih držav že zaprosilo za azil in tem ljudem bi bilo treba dati delo prevajalca v registracijskih centrih, je dejal Tonin in dodal, da bi tako lahko ugotovili, ali nekdo lažno predstavlja svoj izvor.

Pahor zanika, da bi bila Slovenija kaj bolj ogrožena
Kako je po terorističnih napadih ogrožena Slovenija?