Na Kitajskem so umrli 4 dojenčki. Foto: EPA
Na Kitajskem so umrli 4 dojenčki. Foto: EPA
Največ skrbi povzročajo kitajski mlečni izdelki. Foto: EPA
V Avstriji so se pojavili bonboni kitajskega izvora White Rabbit (Beli zajec). Foto: EPA

Od četrtka so tako zdravstveni inšpektorji pregledali 29 restavracij s kitajsko hrano, v nobeni pa niso odkrili nepravilnosti. Inšpekcije se nadaljujejo. "V zvezi s problematiko vsebnosti melamina v mleku in izdelkih iz mleka oziroma mlečnih proizvodih, vključno z otroško hrano, ki je izbruhnila na Kitajskem in tam terjala tudi smrtne žrtve med dojenčki, vsi pristojni organi Evropske Skupnosti izvajamo vse možne ukrepe, da bi se pravočasno zaznalo kakršno koli ogrožanje zdravja potrošnikov preko živil s poreklom iz Kitajske," v posebnem sporočilu za javnost navajata veterinarska uprava in zdravstveni inšpektorat.

Kaj je melamin?
Melamin v proizvodnji živil ni dovoljen, je pa dovoljen v številnih izdelkih kemične industrije, med drugim v proizvodnji materialov, namenjenih za stik z živili. Tam se uporablja predvsem pri proizvodnji kuhinjskih pripomočkov. Zakonodaja določa zaradi varovanja zdravja ljudi najvišje koncentracije, v katerih še lahko določene spojine iz melamina migrirajo (preidejo) iz materiala v živilo, pojasnjujeta pristojni službi..

Potrošniki, ki bi naleteli na kakršno koli živilo, za katerega bi bil lahko podan sum na vsebnost mlečnih komponent iz Kitajske, Zdravstveni inšpektorat RS-ja poziva, da jih o tem obvestijo.


Zdravstveni inšpektorat v okviru svojih programov med drugim tudi redno preverja izpolnjevanje navedenih zahtev. V kolikor migracija presega dovoljeno mejo, se ti materiali umaknejo s tržišča, o tem se obvestijo potrošniki, informacijo pa se posreduje nemudoma tudi v hitri sistem obveščanja za živila in krmo RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Preko tega sistema se vse države članice medsebojno obveščajo o ugotovljenih primerih zdravju škodljivih živil, krme in materialov, namenjenih za stik z živili.

Na Kitajskem je po uradnih podatkih do konca septembra zbolelo skoraj 53.000 ljudi, 12.800 je bilo sprejetih v bolnišnično oskrbo, 4 dojenčki so umrli. Oblasti so zaradi afere aretirale 18 posameznikov.


Alarm pa celotni povezavi
Afera, ki poteka na Kitajskem v zvezi z dodajanjem melamina v mleko, je posledica prikrivanja redčenja mleka z vodo. Melamin, ki vsebuje dušik, povzroči, da je rezultat analize beljakovin z vodo redčenega mleka enak kot za neredčeno mleko. Glede na zakonodajo Skupnosti uvoz mleka in mlečnih izdelkov iz Kitajske v EU ni možen, zaradi česar se sporna živila ne bi smela nahajati na trgu EU. Tudi po zagotovilih kitajskih oblasti v EU ni bila izvožena nobena takšna pošiljka. Iz Kitajske so bila preko vstopnih točk na meji RS uvožene predvsem pošiljke materialov namenjenih za stik z živili, pošiljke semen, piva, sojinih omak in testenin.

V Sloveniji pristojni organi izvajajo poostren nadzor
VURS kljub vsemu izvaja poseben nadzor na področju živil živalskega izvora kot del zaščitnih ukrepov glede preprečevanja uporabe mleka, mlečnih izdelkov in sestavljenih proizvodov, ki vsebujejo ali pa bi lahko vsebovali mleko iz Kitajske z melaminom. ZIRS pa je glede na problematiko pozoren predvsem na področju otroške hrane ter sestavljenih živil, ki bi lahko vsebovala mleko kitajskega porekla in jih najdemo v prodaji na drobno, npr. v trgovinah in v gostinstvu.

Na delu poostren nadzor po celoti državi izvajajo tudi veterinarji, zgoraj navedena organa pa pri izmenjavi informacij sodelujeta tudi z gospodarsko zbornico in združenjem za trgovino, še sporočajo z obeh služb.