Na tisoče kitajskih otrok je v zadnjih dnevih zbolelo zaradi okuženega mleka. Foto: EPA
Na tisoče kitajskih otrok je v zadnjih dnevih zbolelo zaradi okuženega mleka. Foto: EPA
Inšpektorji mrzlično pregledujejo mlekarne po vsej državi. Foto: EPA
Zaskrbljeni starši so se zgrnili v bolnišnice. Foto: EPA
Okuženo mleko na Kitajskem

V treh mlekarnah so namreč našli pozitivne vzorce na tripolicianamid, znan tudi kot melamin, katerega uživanje lahko privede do ledvičnih kamnov, čirov na sečilih ter razdraženosti oči in kože.

Količina v mleku najdene kemikalije naj sicer pri odraslih, ki popijejo manj kot dva litra na dan, ne bi povzročila bolezenskih znakov. Melamin se uporablja v premazih in laminatih, lesnih lepilih, ploščicah in zaviralcih gorenja.

Skoraj polovica obratov zaprtih
Kitajske oblasti so že razposlale inšpektorje po vsej državi, da bi izvedli testiranja, potem ko so melamin pred nekaj dnevi našli v mleku v prahu. Kemikalija v otroškem mleku v prahu je že povzročila smrt najmanj štirih otrok, več kot 6.200 pa jih je resno zbolelo.

Od 175 kitajskih tovarn mleka v prahu za otroke jih je najmanj 66 ustavilo proizvodnjo, na tisoče ton okuženega mleka pa so umaknili iz prodaje.

Smrtna kazen za storilce?
V zvezi s primerom so aretirali najmanj 18 ljudi. Med njimi sta tudi dva brata, ki sta prodajala mleko, iz katerega so predelovali okuženo mleko v prahu. Če ju bodo obsodili, ju lahko čaka smrtna kazen.

Kitajski preiskovalci so melamin našli v skoraj 70 mlečnih izdelkih iz več kot 20 tovarn. Veliko večino okuženega mleka v prahu so zaužili na Kitajskem, a nekaj so ga tudi izvozili na Tajvan, v Bangladeš, Mjanmar, Jemen, Čad in Burundi.

Kitajske smrtne pasti
Gre le za zadnjega v dolgi vrsti kitajskih okuženih izdelkov: lani je samo v ZDA obolelo in poginilo na tisoče hišnih ljubljenčkov, potem ko so zaužili iz Kitajske uvoženo hrano, prav tako okuženo z melaminom.

Lanskega oktobra so morali umakniti iz prodaje okoli 70.000 na Kitajskem narejenih igrač, ker so vsebovale preveliko količino svinčene barve.

Novembra so nato odkrili, da je priljubljena igrača Aqua Dots okužena s strupeno kemikalijo, ki se uporablja za t. i. mamilo za zmenke ("date rape"). Februarja pa so v ZDA nato umaknili iz prodaje še kitajske lizike, v katerih so našli koščke kovine.

V Sloveniji ni kitajskega mleka
Veterinarska uprava Republike Slovenije je sporočila, da mleka in mlečnih izdelkov iz Kitajske ne uvažamo na ozemlje Evropske unije, s tem tudi ne v Slovenijo. V Vursu pojasnujejo, da Kitajska nima registriranih obratov za trgovanje na območju EU-ja.

K. S.

Okuženo mleko na Kitajskem