Mariborski univerzitetni klinični center je lansko leto zaključil s tremi milijoni evrov v dobrem. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski univerzitetni klinični center je lansko leto zaključil s tremi milijoni evrov v dobrem. Foto: MMC RTV SLO
Bor Nekrep
Starši Bora Nekrepa so odgovore začeli dobivati šele, ko so se obrnili na javnost, je povedal njihov odvetnik Andrej Pitako. Foto: MMC RTV SLO
Svet UKC-ja o primeru Nekrep

Najhujša kazen, ki bi ju lahko doletela, je trajen odvzem licence, je poročala TV Slovenija.

Crnjac: Ničesar ne pometamo pod preprogo
Odbor za strokovno-medicinska vprašanja je ugotovil, da je zdravnica po prejetju preverjenega izida zmotno presodila izvid. Kot je znano, je interni nadzor v nasprotju z omenjenimi sklepi ugotovil, da je dečkovo zdravljenje potekalo v skladu z medicinsko doktrino. Vodstvo bolnišnice je s sklepe Zdravniške zbornice predstavilo svetu zavoda.

"V UKC-ju nič ne pometamo pod preprogo in se zavedamo zmotljivosti kadra, "je po branju sklepov dejal strokovni direktor UKC Maribor Anton Crnjac. Dodal je, da zdravnikov, ki jim je krivda dokazana, ne ščitijo, hkrati pa ne obtožujejo tistih, ki jim krivda ni bila dokazana.

V mariborskem UKC-ju ukrepov ne bodo sprejemali, dokler ne dobijo mnenja razsodišča zbornice, ki je, po besedah Gregorja Pivca, direktorja UKC Maribor, edino pooblaščeno za tovrstna mnenja. Tako sklepi odbora za strokovna vprašanja niso zavezujoči za razsodišče. Tako vsi vpleteni zdravniki zaenkrat še delajo brez omejitev. Mnenje razsodišča bo znano 19. marca.

Pitako: Iz napake je nastala napačna presoja
Odvetnik družine Nekrep, Andrej Pitako, pa je za TV Slovenija povedal, da so straši prejeli tudi mnenja tujih strokovnjakov, ki so drugačna od teh, ki so jih podali slovenski organi. Tako naj bi bilo v mnenjih tujih strokovnjakov "precizno povedano", da je bila storjena "napaka, ker niso bili uvedeni nobeni ukrepov za zmanjšanje količine amonijaka" v krvi dečka. Čudili naj bi se tudi, da je analiza krvi trajala več ur in da prevoz dečka ni bil izveden prednostno in pravočasno.

"Iz napake je nastala napačna presoja," je sklepe komentiral Pitako. Dejal je, da so imeli tudi odgovorni pri presojanju na voljo vse informacije za sprejetje sklepov, tudi mnenja tujih izvedencev "saj smo jih mi imeli, pa smo laiki".

UKC Maribor lani dobro posloval
UKC Maribor je lansko leto sicer zaključil s pozitivnim rezultatom, in sicer nekaj več kot tremi milijoni evrov, kar znaša 1,9 odstotka vseh prihodkov.

To je precej vzpodbudna novica, saj je bilo poslovanje UKC-ja v letih 2006 in 2007 negativno. Da bi ta trend preprečili, so lansko leto pripravili sanacijski program, še vedno pa poudarjajo, da bolniki s tem niso bili nikoli oškodovani.

S. Z. /A. K. K.

Svet UKC-ja o primeru Nekrep