Na samem referendumu pa bodo volivci odgovarjali na vprašanje:
Na samem referendumu pa bodo volivci odgovarjali na vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o RTVS, ki ga je sprejel državni zbor na seji 20. oktobra 2010?". Na glasovnici bodo volivci lahko obkrožili besedo "za" ali "proti". Glasovnice bodo veljavne, če bo iz njih jasno razvidna volja volivcev. Foto: MMC RTV SLO

Priprave na izvedbo referenduma, na katerem bodo volivci odgovarjali na vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o RTVS, ki ga je sprejel državni zbor na seji 20. oktobra 2010?", že potekajo. Državna volilna komisija je pripravila navodila in določila pomembne roke.

Roki za referendumska opravila so začeli teči že 4. novembra, uradna volilna kampanja pa se bo lahko začela v petek, 12. novembra. Javna propaganda v povezavi z referendumom se bo morala končati 10. decembra opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Organizatorji volilnih kampanj morajo do 17. novembra odpreti posebne transakcijske račune.

Glasovati bo mogoče na več načinov
Na referendumu bo mogoče glasovati na več načinov. Na rednih voliščih bo glasovanje potekalo med 7. in 19. uro, po pošti iz Slovenije bodo lahko glasovali volivci, ki bodo na dan glasovanja v bolnišnici, domu za starejše ali zaporu. Za glasovanje po pošti morajo sicer vložiti zahtevo, in sicer najpozneje do 2. decembra.

Možno bo tudi predčasno glasovanje na posebnih voliščih, potekalo bo med 7. in 9. decembrom, volišča pa bodo odprta med 9. in 17. uro. Volivci, ki bi želeli glasovati na domu ali pa na posebnem volišču zunaj kraja stalnega prebivališča, morajo to namero sporočiti okrajni volilni komisiji do 9. decembra.

Slovenski državljani, ki nimajo stalnega bivališča v Sloveniji, bodo lahko glasovali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih po svetu ali pa po pošti. Volivcem v tujino so o tem že v ponedeljek poslali 52.000 obvestil.