Podobnik je potrdil, da označen trikotnik prikazuje epikontinentalni pas, ki ga bo razglasila Slovenija. Foto: RTV SLO
Podobnik je potrdil, da označen trikotnik prikazuje epikontinentalni pas, ki ga bo razglasila Slovenija. Foto: RTV SLO
Podobnik meni, da je trenutek za sprejetje tega zakona primeren. Foto: RTV SLO
Predlog zakona sta ministrstvi že posredovali slovenski vladi. Foto: RTV SLO
Miha Pogačnik
Miha Pogačnik meni, da bi morali te akte sprejeti že prej. Foto: RTV SLO

Slovenska ekološka cona bi ob morski meji z Italijo potekala po meji epikontinentalnega pasu, s Hrvaško pa ob meji, ki jo določa sporazum o maloobmejnem sodelovanju. To je južno od točke T5, do katere potekajo slovenske teritorialne vode. Zakon naj bi obravnavali po nujnem postopku.

Predlog že na vladi
Ministrstvo je predlog že posredovalo v vladno proceduro. Predlog zakona ugotavlja, da je Slovenija naslednica sporazuma med SFRJ-jem in Italijo o razmejitvi epikontinentalnega pasu, ima tudi pravico in dolžnost zaščititi državne interese v tem pasu, in sicer z razglasitvijo zaščitne ekološke cone, ki ga slovenska zakonodaja že predvideva.

Z zakonom bi vlada imela določen mandat za pogajanja o razmejitvi obeh pasov s sosedama. Dokončna zunanja meja ekološke cone se sicer določi s sporazumom.

Podobnik meni, da je trenutek pravi
Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je v Odmevih zatrdil, da je zdajšnji trenutek pravi za uveljavitev obeh pasov. Predlog zakona o zaščitnem ekološkem in epikontinentalnem pasu so po besedah Podobnika pripravili na okolijskem ministrstvu, pomagali pa so jim strokovnjaki za mednarodno pravo na zunanjem ministrstvu. Minister pričakuje, da bo vlada predlog potrdila na seji prihodnji četrtek, v državnem zboru pa bo verjetno dočakal spremembe. Po prvih odzivih parlamentarnih strank Podobnik pričakuje, da bo zakon v parlamentu deležen velike podpore.

Med drugim izvzet ribolov
Določbe tega zakona se ne nanašajo tudi na ribolovne aktivnosti. V skladu z mednarodnim pravom pa uživajo druge države vse svobode preletov, polaganja kablov in cevovodov ter druge zakonite uporabe morja.

Finančne posledice tega zakona pomenijo dodatna sredstva za posodobitev plovil in okrepitev obstoječih služb za nadzor območja zunaj teritorialnega morja Slovenije. Te službe so na notranjem, prometnem, obrambnem in okolijskem ministrstvu.

MZZ dejaven zadnja dva tedna
Zunanje ministrstvo je v zadnjih dveh tednih opravilo več pogovorov s predstavniki Italije in Hrvaške, zunanji minister Dimitrij Rupel je poslal pismo ministru za zunanje zadeve in podpredsedniku italijanske vlade Gianfrancu Finiju.

Stranke zadovoljne
Poslanska skupina SDS-a je podprla predlog zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone v Sloveniji in epikontinentalnega pasu. Menijo, da naj Slovenija za zaščito interesov izkoristi vsa sredstva, ki so ji na razpolago na podlagi notranjega in mednarodnega prava. NSi je pozdravil potezo ministrstva za okolje. Predsednik stranke Andrej Bajuk meni, da je predlog popolnoma v skladu z duhom brionske deklaracije. Predlog so podprli tudi SLS, DeSUS in SNS ter LDS, kjer menijo, da gre za korak naprej v politiki do sosednjih držav.

Pogačnik: Slovenija izkorišča svoje pravice
Strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik je dejal, da bi Slovenija s sprejetjem predloga zakona o razglasitvi zaščitnega območja z notranjepravnimi akti potrdila in izkoristila pravice, ki jih ima po mednarodnem pravu. Vse te akte bi morali po njegovem sprejeti že prej. Prav je, da bi jih sprejeli zdaj, ne glede na dvostransko dogovarjanje med Italijo in Hrvaško.

Anketa: Država premalo odločna
V spletni anketi smo uporabnike spraševali, ali Slovenija dovolj odločno zastopa svoje interese v odnosih s sosedami. Od 614 sodelujočih jih le 10 odstotkov meni da to počne dovolj odločno, 86 odstotkov pa jih je mnenja, da ne.