Foto: BoBo
Foto: BoBo

Da je programsko-produkcijski načrt (PPN) RTV Slovenija za leto 2023 sprejet, je na Twitterju zjutraj sporočil predsednik programskega sveta Peter Gregorčič. "Ob polnoči se je izteklo glasovanje na dopisni seji. PPN 2023 je sprejet s 16 glasovi za," je zapisal. Kot je pojasnil za STA, je PPN podprlo 16 članov, dva sta bila proti, trije vzdržani, sedem pa jih ni glasovalo.

V skladu z zakonom o RTV Slovenija je PPN sprejet, če zanj glasuje večina, torej 15 članov programskega sveta. Na seji 19. decembra predloga PPN-ja niso potrdili, saj je zanj glasovalo le 14 članov. Nadzorni svet je zato 23. decembra sprejel sklep o financiranju javnega zavoda v letu 2023 po dvanajstinah.

Sorodna novica Po zavrnitvi PPN-ja še dopisna seja. Gregorčič: Dogovorili smo se, da se vrne tudi Politično.

Do predloga PPN-ja so bili kritični tudi predstavniki sveta delavcev. Kot nedomišljenega so ocenili predvsem predlog programskega načrta Televizije Slovenija, ki po njihovem opozorilu zaznava drastičen padec gledanosti, zlasti informativnih oddaj. V tem delu je predlog PPN-ja po njihovi oceni neambiciozen, brez načrta za nove prodorne programske vsebine, ki bi znova pritegnile gledalce.

Ker PPN ni bil sprejet na redni seji, so o njem odločali na dopisni seji. Predvidena je vrnitev 20-minutne zunanjepolitične oddaje Globus na prvi program televizije in oddaje Politično s Tanjo Gobec, ne pa tudi vrnitve oddaj Studio City in Točka preloma. Za vrnitev oddaje Politično s Tanjo Gobec se je sicer predsednik programskega sveta Gregorčič z vodstvom RTV Slovenija dogovoril po tem, ko predlog PPN-ja na redni seji ni bil sprejet.

Gregorčič je v sporočilu za javnost omenil tudi Radio Slovenija, ki je v zadnjih letih po njegovih besedah naredil velike premike denimo na področju podkastov. V PPN-ju za leto 2023 je predvideno, da bo nadaljeval konsolidacijo radijske ponudbe na spletu. Poleg tega pričakujejo, da bodo prihodnje leto na področju podkastov prvič presegli mejo 100.000 naročnikov.

Članom programskega in nadzornega sveta v sredo prenehal mandat

Po noveli zakona o RTV Slovenija, potrjeni na novembrskem referendumu, je v sredo sicer prenehal mandat članom programskega in nadzornega sveta zavoda, vendar pa bodo delo nadaljevali do konstituiranja novega, 17-članskega sveta. Novi svet, ki ju bo nasledil, mora biti ustanovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele.

Prav tako je v sredo prenehal mandat članom nadzornega sveta in generalnemu direktorju zavoda ter direktorjema radia in televizije. Zaradi prenehanja mandatov je bila na ustavno sodišče še isti dan vložena pobuda za ustavno presojo novele, v kateri pobudniki s prvopodpisanim Gregorčičem izpodbijajo prenehanje mandatov brez ugotavljanja pogojev za njihovo prekinitev.