V uradu predsednika prosijo ministra, naj jim posreduje informacije o predlogu pomilostitve. Foto: BoBo
V uradu predsednika prosijo ministra, naj jim posreduje informacije o predlogu pomilostitve. Foto: BoBo

Predsednik republike Danilo Türk je v tem mandatu oprostil več obsojencev, med drugim tudi Vorena Pavliča, ki je bil obtožen zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter poskusa kaznivega dejanja izsiljevanja. Prvič ga je pomilostil 25. marca lani, drugič pa 13. julija letos. Časnik Reporter je ob tem izpostavil, da se je Pavlič s trgovino z mamili ukvarjal tudi v sosednji Italiji.

Pomilostitev predlaga pravosodni minister
V uradu predsednika so se zdaj obrnili na ministra za pravosodje. Generalni sekretar Krek v pismu Pličaniču poudarja, da je nekdanji predsednik republike Janez Drnovšek na predlog takratnega ministra za pravosodje Lovra Šturma kazenski pregon Vorenu Pavliču po uradni dolžnosti opustil že decembra 2007. Predsednik republike Türk je na predlog ministra Aleša Zalarja Vorenu Pavliču opustil kazenski pregon marca lani, na predlog ministra Senka Pličaniča pa julija letos.

"Predlogi vseh sodelujočih državnih organov za pomilostitev z odpustom kazenskega pregona so temeljili na resnem zdravstvenem stanju imenovanega, ki je bilo po mnenjih strokovnjakov medicinske stroke iz let 2005 in 2006 ovira za nadaljevanje kazenskega postopka, brez možnosti za izboljšanje," poudarja generalni sekretar v uradu predsednika republike.

Predsednik ne more preverjati strokovnosti organov
Iz prispevkov, objavljenih v medijih, pa je mogoče sklepati, da naj bi bil imenovani sposoben samostojnega življenja, piše Krek. Pavličevo stanje naj ne bi bilo takšno, kot je izhajalo iz predlogov ministrstva za pravosodje in javno upravo, svojo dejavnost pa naj bi nadaljeval tudi po letu 2007 v Italiji, kjer naj bi bil tudi obsojen, navaja v pismu.

Predsednik republike nima pristojnosti in možnosti, da bi preverjal resničnost dejstev in strokovnost dela organov, zato njegova presoja pri odločanju o predlogih za pomilostitev temelji predvsem na zaupanju, poudarja Krek. Zaradi ohranitve tega zaupanja pa ministra Pličaniča prosi, da vse tri postopke pomilostitev znova preveri in da pojasnila o medijskih navedbah v zadnjih dneh, povezanih z Vorenom Pavličem, posreduje predsedniku republike.