Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podpredsednik inštituta Andrej Peterle je na shodu na Trgu republike od politikov zahteval pošteno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem in obsodil nakup sodne stavbe na Litijski cesti, poroča STA

Predsednik stranke Glas upokojencev Pavel Rupar je medtem premierju Robertu Golobu očital, da se ne zaveda, kako močno je upokojence prizadela inflacija. Pri tem je poudaril predlog zakona o izrednem zvišanju pokojnin, ki ga je v DZ s podpisi volivcev vložila civilna iniciativa Glas upokojencev. V DZ-ju so na začetku februarja z glasovanjem ocenili, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

"V parlament smo prišli z dobrimi nameni, skoraj eno leto so se iz nas norčevali pred začetkom obravnave zakona," je dejal Rupar. Protestniki so njegov govor pozdravili z žvižganjem in vzklikanjem "lopovi, lopovi".

Upokojence je na shodu nagovoril tudi predstavnik mladih, ki je izrazil solidarnost z njihovimi prizadevanji in se zavzel za ureditev pokojnin in dolgotrajne oskrbe. Rupar je pozdravil medgeneracijsko podporo, ki jo bil deležen tokratni shod, še poroča STA.

Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Rupar zagrozil, da bodo prihodnjič protestirali v prostorih RTV-ja

Pred shodom na Trgu republike, okoli 14. ure, so se protestniki ustavili tudi pred RTV Slovenija na Kolodvorski ulici. Vzklikali so "lopovi, lopovi" in v stavbo metali jajca. Vhod v televizijsko stavbo je bil zastražen s policijo. Zahtevali so razpustitev sveta zavoda, nagovoril pa jih je tudi Pavel Rupar, čeprav so iz njegove stranke Glas upokojencev in iz z Inštituta 1. oktober v sredo sporočili, da niso organizatorji shoda pred RTV-jem.

Kot je po poročanju Radia Slovenija povedal Rupar, bodo prihodnjič stavkali v prostorih javne radiotelevizije, če člani sveta zavoda v mesecu dni ne odidejo s položajev. Napovedali so tudi vložitev tožbe za vrnitev že plačanih RTV-prispevkov in pobude za referendum o tem. Med protestom so kip Dečka s piščalko pokrili s plastično vrečko.

Okoli 14.30 so se protestniki odpravili proti Trgu republike, kjer se je ob 15. uri začel deseti shod v organizaciji stranke Glas upokojencev.

"Za morebitne incidente boste sami odgovorni"

Kot so v sredo v "prošnji za medije" sporočili z omenjene iniciative, ne oni sami ne Inštitut 1. oktober niso organizatorji shoda pred RTV-jem. K udeležbi je na omrežju X sicer pozval tudi Pavel Rupar, predsednik Inštituta 1. oktober in stranke Glas upokojencev.

Medije so v sporočilu pozvali, naj se dogodka ne udeležijo. "Če se udeležba kljub temu zdi neizogibna, vas prosimo, da se vzdržite provociranja udeležencev in komunikacije z njimi, saj smo jih pozvali, naj se vam izognejo," so zapisali. Vodstvo RTV Slovenija in zaposlene pa so zaprosili, naj ostanejo v svojih prostorih in se izognejo "neposrednemu stiku z udeleženci shoda, da ne bi dodatno zaostrili razmer". "Za morebitne incidente boste sami odgovorni," so še dodali.