Protest je minil povsem mirno. Foto: BoBo
Protest je minil povsem mirno. Foto: BoBo
"Ukrajina si želi miru," so zapisali protestniki. Foto: BoBo

Po besedah organizatorjev se je pred veleposlaništvom na mirnem protestu zbralo okoli 60 ljudi, večinoma v Sloveniji živečih Ukrajincev, ki so protestirali proti vojni in protiukrajinski propagandi v Rusiji. Nekaj je bilo tudi Slovencev in Rusov, med njimi ena izmed pobudnic shoda, Anna Golcova, ki sicer v Sloveniji živi že 15 let.

Protestniki so nosili transparente, na cesti prižgali nekaj sveč in med drugim vzklikali: "Roke stran od Ukrajine!" "Glavni namen protesta je proti ruski vojski na Krimu in podpora Ukrajini kot samostojni suvereni državi. Smo proti vmešavanju Rusije v tuje zadeve in vmešavanju Putina v notranjo politiko Ukrajine," je še povedala Golcova za MMC.

Poziv k protestom je potekal prek Facebooka in drugih družbenih spletnih omrežij. Pripravili so tudi poziv Ukrajincev po svetu v angleščini, v katerem pozivajo vse Ukrajince, naj se soglasno izrečejo proti vojni, to, kar se dogaja na Krimu, pa označili za "bolečino tako Ukrajincev kot Rusov".

"Najprej Čečenija, nato Gruzija, zdaj Ukrajina"
Ina, ena izmed protestnic, je poudarila, da so se zbrali, da izrazijo protest proti okupaciji Ukrajine, ki poteka na Krimu, in hkrati opozorijo na možnost, da se ta razširi na vzhod države. Na ruski televiziji je tudi močna protiukrajinska propaganda, in o tem ne morejo molčati. "Nismo za vojno, nismo proti Rusom," je še dodala.

Protestnica Tatjana je med drugim dejala, da so javni shod pripravili tudi zato, da se jim pridružijo Slovenci, ki o tem razmišljajo in ne morejo opazovati od daleč. Če pogledamo zgodovino, se je najprej zgodila Čečenija, nato Gruzija, zdaj Ukrajina, vprašanje pa je, kdo bo naslednji, je še opozorila Tatjana.