Minister za kulturo je prepričan, da se zakon o RTV-ju izvaja dobro, hkrati pa je vesel, da je interpelacija ministra za kulturo na vrsti prva. Foto: RTV SLO
Minister za kulturo je prepričan, da se zakon o RTV-ju izvaja dobro, hkrati pa je vesel, da je interpelacija ministra za kulturo na vrsti prva. Foto: RTV SLO

Po letu dni nimamo ne javne televizije ne boljšega programa ne nižje RTV-naročnine.

Anton Rop
Anton Rop
Poslanska skupina LDS-a napoveduje več interpelacij. Foto: RTV SLO

To je prva interpelacija v tem parlamentarnem obdobju. Vzrok zanjo je sprejetje zakona o RTV Slovenija, glede katerega so bile polomljene vse ministrove obljube, Slovenija je po mnenju LDS-a dobila vladno televizijo, RTV SLO pa je podrejen aktualnim potrebam vladajoče koalicije. Interpelacijo so vložili ob obletnici uveljavitve zakona o RTV SLO.

Eno leto po referendumu
Ob tem je predsednik poslanske skupine LDS-a Anton Rop dejal, da so se uresničili skoraj vsi očitki stranke, na katere so opozarjali pred referendumom o zakonu o RTV SLO, uresničile pa so se tudi napovedi novinarjev, domačih in tujih strokovnjakov ter predsednika republike Janeza Drnovška, da je zakon slab in pomeni korak nazaj za medije in demokracijo.

Poleg slabega zakona o RTV SLO liberalni demokrati ministru Simonitiju očitajo še neizvajanje nacionalne strategije kulturne politike, vprašljivo zaščito naravne in kulturne dediščine pri kobilarni Lipica, blejski grad in politična kadrovanja ter čistke na ministrtsvu za kulturo in v kulturnih institucijah.

LDS interpelacijo vložil sam
Interpelacijo je stranka LDS vložila sama, saj so se v stranki Socialnih demokratov odločili, da interpelacije ne bodo vlagali, so pa napovedali podporo pri zahtevi za razrešitev ministra za kulturo. Po njihovem mnenju si Simoniti interpelacijo zasluži. V SNS-u interpelacije ne bodo podprli, ker jih LDS ni povabil k pogovorom, medtem ko v vladnih strankah, pravijo, da je ta neutemeljena. Kulturni minister se interpelacije ne boji in dodaja, da bo odgovore z lahkoto pripravil v 15 dneh, kot je po proceduri. Razprava o delu ministra za kulturo se bo v državnem zboru odvijala po lokalnih volitvah.

Po volitvah nove interpelacije
LDS za obdobje po volitvah napoveduje vložitev novih interpelacij, kdaj in proti komu jih bo vložil, pa zaenkrat stranka ne želi izdati. Pred kratkim so napovedali, da bodo prvo interpelacijo vložili zoper ministra za zdravje Andreja Bručana, saj interpelacija zoper Simonitija še ni bila pripravljena. Bručanu v LDS-u očitajo divjo privatizacijo in podpiranje klientelizma v zdravstvu, povzročanje škode bolnikom, povzročitev več stomilijonske škode zdravstvu in javnim financam ter nespoštovanje zakonodaje.

Poleg Bručana nameravajo v LDS-u vložiti še interpelacije zoper ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla, ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika, ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča in kmetijsko ministrico Marijo Lukačič.

Po letu dni nimamo ne javne televizije ne boljšega programa ne nižje RTV-naročnine.

Anton Rop