Po rebalansu naj bi primanjkljaj med prihodki in odhodki znašal 92 milijard tolarjev. Foto: RTV SLO
Po rebalansu naj bi primanjkljaj med prihodki in odhodki znašal 92 milijard tolarjev. Foto: RTV SLO
Sašo Peče in Bogdan Barovič
Poslanci SNS-a menijo, da vlada krči sredstva za tehnološki razvoj Slovenije. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Rebalans naj bi zmanjšal primanjkljaj z 1,7 na 1,4 odstotka BDP-ja, pravi Bajuk. Foto: RTV SLO

Med predstavitvijo letošnjega rebalansa na izredni seji državnega zbora je poudaril predvsem potrebo po pokritju 70 milijard tolarjev prevzetih obveznosti, ki jih prejšnja vlada ni načrtovala. Gre predvsem za plače v državni upravi in šolstvu, za železnice, Revoz in naravne nesreče.

Država bo letos porabila 1.775 milijard tolarjev ali 42 milijard več kot je bilo načrtovano sprva, prihodkov pa bo za 64 milijard več ali 1.683 milijard tolarjev. Bajuk je dejal, da proračun znižuje primanjkljaj z 1,7 na 1,4 odstotka BDP-ja in zavrnil očitke, da ni naklonjen hitrejšemu razvoju.

Odzivi strank
Poslanci NSi-ja so zadovoljni, ker je skoraj desetina proračuna namenjena za investicije, več denarja pa tudi za občine. V SNS-u so nad predlogom ogorčeni, ker vlada za dve milijardi krči sredstva za aktivno politiko zaposlovanja, pa tudi za tehnološki razvoj in spodbude gospodarstvu.

Tudi v SDS-u so prepričani, da država za financiranje javne porabe zajema preveč iz davkov in prispevkov državljanov.

Razvlečena seja
Izredno sejo do prekinili ob 18.00, nadaljevali pa jo bodo v petek in ponedeljek. Poleg rebalansa imajo na dnevnem redu tudi novelo zakona o izvrševanju proračuna ter predlog zakona o prevzemu dolga zdravstvene in pokojninske blagajne.

Izredno sejo o rebalansu proračuna so zahtevali poslanci koalicijskih strank, na sredinem kolegiju predsednika DZ-ja pa so se z njim seznanili tudi predstavniki poslanskih skupin.