Slovesni trenutki po potrditvi v Državnem zboru. Foto: RTV SLO
Slovesni trenutki po potrditvi v Državnem zboru. Foto: RTV SLO
Oktobrski politbarometer
Politbarometer ugotavlja, da podpora Janševi vladi pada. Foto: RTV SLO

Dopisnih sej je bilo nekaj več, 89. Vlada je med drugim pripravila 132 zakonskih predlogov in predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti, največji odziv pa je izzval njen predlog gospodarskih in socialnih reform. Največ mnenj se kreše okoli enotne davčne stopnje.

Med poteze, ki so doživele buren odziv javnosti, gre uvrstiti tudi novi zakon o RTV Slovenija, na katerega so svetniki sprejeli odložilni veto, o njem pa je bil razpisan tudi referendum.

Podpora vladi pada
Po rezultatih Politbarometra je bila podpora vladi najvišja decembra lani ter januarja in marca letos, ko je bila 61-odstotna, pretekla dva meseca pa je bila podpora 46-odstotna.

Ministrski zbor se je v prvem letu poleg domačih tem precej posvečal tudi odnosom s sosednjimi državami, predvsem Hrvaško. Slovenska in hrvaška vlada sta se tako v luči reševanja odprtih vprašanj junija sešli celo na skupni seji. Ob robu te seje so takrat ustanovili tudi prvo slovensko-hrvaško zgodovinsko komisijo, ki naj bi osvetlila slovensko-hrvaške odnose od leta 1848 do osamosvojitve obeh držav.