Na svetu za omenjeno obliko raka letno umre 300.000 žensk. Foto: RTV SLO
Na svetu za omenjeno obliko raka letno umre 300.000 žensk. Foto: RTV SLO
Cepljenje kot propaganda

Organizacija Merck Sharp Dohm je v torek z novim cepivom proti humanim papiloma virusom javno cepila prvo deklico v Sloveniji. Ker organizacija, ki je cepivo razvila, ni pridobila ustreznih dovoljenj za razpošiljanje propagandnega gradiva, bo agencija za zdravila s preiskavo skušala ugotoviti, ali ni bilo morda tovrstno seznanjanje javnosti le propagandna poteza.

Polovičen odziv v Komendi
V Komendi se je na vabilo k brezplačnemu cepljenju, ki se bo začelo 9. januarja, odzvala približno polovica izmed 44 krajevnih osmo- in devetošolk. Občinska uprava v Komendi je pojasnila, da država njihovemu ravnanju ne nasprotuje in da je zdravniška zbornica že dala zeleno luč novemu cepivu.

Raka na materničnem vratu povzroča človeški virus papiloma, dodatni dejavniki tveganja pa so zgodnji spolni odnosi, pogosto menjavanje spolnih partnerjev, kajenje, alkohol in stres. Okužba je zelo razširjena, saj se z njim vsaj enkrat v življenju okuži več kot polovica spolno aktivnih žensk, vendar okužba v večini primerov v dveh letih izgine. Pri desetih odstotkih okuženih preide v dolgotrajno okužbo, ki lahko nato v 10-15 letih vodi do razvoja rakavih celic. V Sloveniji letno zboli za rakom materničnega vratu okoli 200 žensk, od katerih jih četrina umre. Ta oblika raka najpogosteje prizadene ženske, stare od 35 do 55 let.

Cepljenje kot propaganda