Najpogosteje rak na materničnem vratu prizadene ženske med 35. in 55. letom starosti, redki pa niso niti primeri obolelih 20- ali 25-letnic. Foto: EPA
Najpogosteje rak na materničnem vratu prizadene ženske med 35. in 55. letom starosti, redki pa niso niti primeri obolelih 20- ali 25-letnic. Foto: EPA
Rak na materničnem vratu
Dodatni dejavniki tveganja za rak na materničnem vratu so zgodnji spolni odnosi. Foto: European Community

Občinski svet je na predlog župana Tomaža Drolca sprejel sklep, da v ta namen priskrbi 1,5 milijona tolarjev. Cepljenje proti omenjenemu virusu naj bi sicer še ta mesec postalo dostopno vsem samoplačnicam, odločitev komendskih svetnikov, da za cepljenje namenijo občinski denar, pa je prva v Sloveniji.

Direktorica občinske uprave Komende Majda Ravnikar pričakuje, da se bo za brezplačno cepljenje odločilo vsaj 40 deklet oziroma njihovih staršev. Na občini se trudijo na področju družbenih dejavnosti in otrok zagotoviti vsem, tudi tistim iz revnejših družin, enake možnosti, je pojasnila Ravnikarjeva.

Drugi najpogostejši rak med Slovenkami
Rak na materničnem vratu je za rakom dojk druga najpogostejša oblika raka med Slovenkami. Tako v Sloveniji letno zboli okoli 200 žensk, od katerih jih četrtina umre, medtem ko v svetu za omenjeno obliko raka vsako leto umre okoli 300.000 žensk.

Rak na materničnem vratu povzroča človeški virus papiloma (HPV), dodatni dejavniki tveganja pa so zgodnji spolni odnosi, pogosto menjavanje spolnih partnerjev, kajenje, alkohol in stres.

Okužba z omenjenim virusom, ki se najhitreje prenaša pri spolnih odnosih s kože na kožo, je zelo pogosta, saj se več kot polovica spolno aktivnih žensk vsaj enkrat v življenju okuži z njim, vendar v večini primerov okužba v največ dveh letih izzveni.