Letošnje prvomajsko praznovanje poteka v znamenju povezovanja štirih sindikalnih central. Foto: BoBo
Letošnje prvomajsko praznovanje poteka v znamenju povezovanja štirih sindikalnih central. Foto: BoBo
false
Prvomajski praznik je pomemben za obuditev duha združevanja in upiranja pritiskom, je poudaril Vladimir Tkalec. Foto: BoBo
false
Prvi maj je namenjen borbi za doseganje delavskih pravic in boljšega življenja, je dejala Lidija Jerkič. Foto: BoBo
Anja Kopač Mrak
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ob prvem maju poudarja, da so na ministrstvu pripravili dokument Dostojno delo za vse. Foto: BoBo

Praznovanje na ljubljanskem Rožniku bo tako letos prvič potekalo v organizaciji štirih sindikalnih central, in sicer Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacije novih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost ter Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), ki so združile moči pri pripravi sobotnega kresovanja in nedeljske proslave.

Sindikati želijo poudariti povezanost delavstva in sindikalnih organizacij, zato so za letošnjo proslavo izbrali slogan "Skupaj delamo, skupaj praznujemo!". Želijo si predvsem preseči delitve med različnimi skupinami, na primer mladimi in starimi, zaposlenimi v javni upravi in tistimi v zasebnem sektorju, prekarne delavce in redno zaposlene, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek.

"S sodelovanjem se lahko veliko doseže"
Po besedah predsednice KNSS Neodvisnost Evelin Veseljak, so sindikati z redefinicijo minimalne plače dokazali, da lahko s sodelovanjem veliko dosežejo. Prvi maj nikoli ni bil namenjen odpiranju tovarn, krajšanju delovnega časa in pohvalam delodajalcem, pač pa je od nekdaj bil demonstracija delavcev v boju za doseganje delavskih pravic, boljšega življenja in drugačnih vrednot, pa je dejala predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije iz ZSSS-ja Lidija Jerkič.

Počivavšek je izpostavil številne izzive, ki jih čakajo v prihodnosti, med njimi boj za dostojno delo, kolektivne pogodbe, belo knjigo o pokojninah in prerazporeditev davčnih bremen. Aktivna politika zaposlovanja in ustvarjanje pogojev za odpiranje novih delovnih mest sta nujni, če želimo znižati brezposelnost, je dodal.

Vreme je zadnje dni povzročalo obilico težav, zato so organizatorji poskrbeli, da bo prireditveni prostor na Rožniku tako v soboto kot v nedeljo pokrit z velikim šotorom. Nina Štrajhar iz ZSSS-ja je ljudi pozvala, naj se ne ustrašijo slabega vremena. Do vrha se je najbolje odpraviti po cesti, saj je teren spolzek, razmočen in blaten, je še dejala. Za tiste, ki ne bodo zmogli pešačenja, bo v nedeljo od 9.30 naprej izpred gostilne Čad vozil kavalir.

"Delavske pravice niso samoumevne"
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v poslanici ob prazniku dela opomnila, da delavske pravice niso samoumevne in da je treba na tem področju še veliko narediti.

Poleg visoke brezposelnosti je v Sloveniji problematična vse večja razlika med redno zaposlenimi in preostalimi zaposlenimi v atipičnih oblikah dela, zlasti prekarno delo. Ministrica ob tem poudarja, da je to stanje nedopustno in posledica zlorab v zakonodaji, je zapisala ministrica.

Prav zato so na ministrstvu pripravili dokument Dostojno delo za vse, ki je po navedbah ministrice odziv na stanje na trgu dela in s katerim si na ministrstvu želijo odpraviti anomalije, hkrati pa se obenem odzivajo na opozorila delodajalcev o previsokih stroških dela.

Tako je v dokumentu predvidenih več ukrepov, med drugim večji nadzor nad trgom dela, višje kazni zaradi zlorab, predlogi za znižanje obdavčitve dela in predlogi za večjo mobilnost na trgu dela. Ministrica verjame, da bodo vsi resorji združili moči in sprejeli ukrepe, ki bodo vsem posameznikom omogočili tako ekonomsko kot tudi pravno in socialno varnost.

Na Rožniku osrednja slovesnost ob 1. maju
Na Rožniku osrednja slovesnost ob 1. maju