"Od slovenskega premiera Boruta Pahorja pričakujem, da pojasni vzroke, zakaj med danes imenovanimi vodji delegacij EU ni nobenega Slovenca." Foto: BoBo

Franc Pukšič (SLS) vest, da je visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednica Evropske komisije Catherine Ashton imenovala 25 vodij delegacij Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) po vsem svetu, med katerimi pa spet ni niti enega Slovenca, ocenjuje kot nov poraz slovenske zunanje politike.

Pukšiča ob siceršnji splošni odsotnosti samostojnih in samozavestnih zunanjepolitičnih stališč Republike Slovenije pod zdajšnjo vlado niti ne čudi več. Še več, poslanec SLS-a izraža zaskrbljenost, da ima ozadje o neimenovanju Slovenca med imenovanih 25 novih vodij delegacij EU-ja precej globlje vzroke, med katerimi je očitno ključni ta, da v EU-ju hranijo neki drug pomemben položaj za Slovenijo, ki ga bo očitno v (bližnji) prihodnosti zasedel nekdo od zdaj posvečenih slovenskih politikov.

»Zato od slovenskega premierja Boruta Pahorja pričakujem, da pojasni vzroke, zakaj med danes imenovanimi vodji delegacij EU ni nobenega Slovenca, in tudi vprašanje, ki se logično postavlja na tem mestu, ali tiči vzrok v tem, da se v EU hrani poseben diplomatski položaj za sedanjega slovenskega premiera, torej za vas osebno, spoštovani predsednik Vlade RS g. Borut Pahor?« sprašuje Pukšič.

Po Pukšičevem prepričanju se razlogi za to skrivajo ravno v tem, da se poseben evropski fotelj hrani za zdajšnjega slovenskega premierja, pri čemer je tudi splošno slovensko zunanjo politiko kot zgolj zaspano sledilo EU-taktirki ter tudi nedavni premierjev zunanjepolitični obisk na Bližnjem vzhodu moč razumeti predvsem kot samopromocijsko referenčno krepitev imidža za naskok na neki pomemben zunanjepolitični EU-fotelj v prihodnje, so še zapisali v SLS-u.