Policisti izvajajo preventivni nadzor na slovenskih smučiščih. Foto: BoBo
Policisti izvajajo preventivni nadzor na slovenskih smučiščih. Foto: BoBo
Radarska kontrola
Policisti so hitrosti smučarjev merili z laserskimi merilniki, ki jih uporabljajo za merjenje hitrosti v prometu. Foto: BoBo

Po navedbah policijske uprave Kranj so v torek policisti z laserskimi merilniki, ki jih uporabljajo za merjenje hitrosti vozil v prometu, na smučiščih na Krvavcu, Starem vrhu in v Kranjski Gori merili hitrost vožnje 122 smučarjev.

Hitrejše smučarje so nato opozorili na podobnost med izpostavljenostjo smučarja in posledicami v prometni nesreči pri enaki hitrosti.

Tako je udarec vozila na človeško telo pri hitrosti 50 kilometrov na uro enak padcu z višine desetih metrov. To pa je tudi zgornja meja hitrosti vozila, ki pešcu še daje možnost za preživetje, opozarjajo policisti.

Za hitre smučarje ni kazni
Policisti po obstoječi zakonodaji smučarjev zaradi prehitre vožnje ne morejo kaznovati, saj ni predpisane najvišje hitrosti smučanja. Globa je predpisana za kršitev določil, da morajo smučarji voziti varno in s prilagojeno hitrostjo, tako da ne ogrožajo sebe in drugih.

V letošnji zimski sezoni se je zgodilo že 15 smučarskih nesreč. Policisti navajajo, da so obravnavali tudi primer, ki po posledicah spominja na smučarsko nesrečo nekdanjega dirkača v formuli 1 Michaela Schumacherja. V Kranjski Gori je smučar trčil v smučarko, ki je zaradi poškodb še vedno v komi.