Množica protestnikov na Slovenski cesti v Ljubljani. Foto: RTV SLO
Množica protestnikov na Slovenski cesti v Ljubljani. Foto: RTV SLO
Vodje sindikatov čakajo na svoj govor. Foto: RTV SLO
Veliko govorov je bilo čustveno nabitih. Foto: RTV SLO

Država ni Janez Janša, država ni Andrej Bajuk, država ni Jože P. Damijan, država ni vlada in njene inštitucije, država smo ljudje, ki tu živimo.

Miha Ulčar, ŠOS
Podporo so z obiskom izrazili tudi hrvaški sindikalisti, poleg njih pa so prišli tudi Italijani in Avstrijci. Foto: RTV SLO
Policisti so posredovali proti dvema udeležencema shoda. Foto: RTV SLO

To številko so sporočili sindikati. Glasna množica je pot začela po Gosposvetski ulici in Slovenski cesti do Kongresnega trga, kjer so potekali nagovori predstavnikov sindikatov in študentske organizacije.

Med nagovori so se vrstili vzkliki proti vladi, sicer pa so podporo izrazili tudi protestniki iz Hrvaške, Italije in Avstrije. Na protestu je vsega skupaj sodelovalo 17 različnih organizacij, podporo pa je izrazilo tudi 50 organizacij iz drugih držav.

Pohodu sledili nagovori
Zbrane na Kongresnem trgu v Ljubljani je najprej pozdravil s sekretar Zveze svobodnih sindikatov Milan Utroša, ki je pozdravil vse zbrane in naštel podporo, ki so jo sindikatom izrazile organizacije iz vseh družbenih sfer.

Sledil je nastop Janija Kovačiča, ki je razgrel množico s pesmijo "Delam", za njim pa so se zvrstili predstavniki Konfederacije sindikatov 90, Konfederacije novih sindikatov Neodvisnost, Konfederacije sindikatov Pergam, Koordinacije sindikatov javnega sektorja in Študentske organizacije.

Največji protestni shod do zdaj so sindikati pripravili ob reformi pokojninskega sistema leta 1998, ko se je zbralo okrog 20.000 ljudi.
Čustveno nabiti govori
V čustveno nabitih govorih, s katerimi so spodbujali množico, so govorniki izražali ostro nasprotovanje vladnemu svežnju reform, ki bi po njihovem povečal razlike med bogatimi in revnimi. Govorci so poudarjali tudi solidarnost med sindikati in med generacijami.

Obsodili so tudi dva sindikata - Solidarnost in Alternativa - ki se shoda nista udeležila in ki podpirata reforme.

Predsednik Pergama Dušan Rebolj je dejal, da kot lutke izvajajo komande politike in kapitalističnih elit, ki se požvižgajo na delavsko in sindikalno solidarnost. Zbrano množico je nagovoril tudi sekretar Evropske konfederacije sindikatov Joel Decallon.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič je dejal, da pot do uspešnega gospodarstva ne pelje po poti rušenja socialne države in odprave socialnih pravic.

Ohranitev ravni socialne države
Sindikati trdijo, da niso proti vladnim reformam, nasprotujejo pa poseganju v doseženo raven socialne države. Vlada pa na drugi strani odgovorja, da je nasprotovanje sindikatov politično motivirano.

Spremenjen prometni režim
Protestnike naj bi pripeljalo okoli 400 avtobusov, zato je v prestolnici veljal poseben prometni režim. Kar nekaj avtobusov ni prispelo v Ljubljano, saj so obtičali na zasneženih cestah. Protest se je začel ob 11. uri na Gosposvetski ulici, ki je bila zaprta do 11.15.

Slovenska cesta je bila zaprta do 12.15, glasbeni in zabavni program pa je na Kongresnem trgu po opravljenih govorih trajal do 16. ure, ko so se manifestacije končale. Protestu se je prilagodil tudi mestni potniški promet, ki je imel spremenjen vozni red.

Preberite si klepet z Dušanom Semoličem.

Zanimivi so tudi izsledki spletne ankete, ki so pokazali, da 61 odstotkov anketirancev podpira protest sindikatov, medtem ko jih 35 odstotkov sodelujočih nasprotuje. Štirje odstotki so neopredeljeni. V spletni anketi MMC-ja je sodelovalo 2.642 bralcev spletnega portala RTV SLO.

Policija posredovala v enem primeru
Iz policije so nam sporočili, da množičnih kršitev javnega reda in miru ni bilo. Pri izvajanju varovanja so ukrepali le v enem primeru, kjer sta dva udeleženca shoda pripeljala tri pse, ki niso imeli nagobčnikov.

Ker je obstajala nevarnost ogrožanja življenja ali zdravja udeležencev, sta bili osebi odpeljani na Policijsko postajo, kjer so izvedli postopek. Po končanem postopku sta bili izpuščeni, so še sporočili. Še pred tem so se namreč pojavljale vesti, da naj bi policisti aretirali kar 15 oziroma celo 20 ljudi.

Država ni Janez Janša, država ni Andrej Bajuk, država ni Jože P. Damijan, država ni vlada in njene inštitucije, država smo ljudje, ki tu živimo.

Miha Ulčar, ŠOS