Tudi zaradi t. i. medijskega sklada je proces sprejemanja zakona o medijih dvigoval veliko prahu. Foto: RTV SLO
Tudi zaradi t. i. medijskega sklada je proces sprejemanja zakona o medijih dvigoval veliko prahu. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti
Minister za kulturo je moral zakon o medijih, vključno z skladom za medije, dejavno zagovarjati pred kritikami. Foto: RTV SLO

Gre za prvi redni letni razpis po njegovi uveljavitvi z novelo zakona o medijih. Z nekaj manj kot milijardo SIT proračunskih sredstev naj bi medijski sklad zagotavljal demokratičnost in pluralnost v slovenskem medijskem prostoru.

Izdajatelji se lahko prijavijo na posamezne projekte, med kriteriji za pridobitev sredstev pa je na prvem mestu zagotavljanje rednega, nepristranskega in uravnoteženega predstavljanja političnega delovanja in stališč organizacij ter posameznikov opozicije in pozicije. Drugi pogoji so: kakovost, izvirnost, komunikativnost, aktualnost avtorske obravnave, zagotavljanje večjega zaposlovanja ali sklepanja pogodb z novinarji in drugimi programskimi delavci.

Ocenjevala bo strokovna komisija
Posamezne projekte bo ocenila in ovrednotila 5-članska strokovna komisija, ki jo je skladno s posebnim zakonom imenoval minister za kulturo Vasko Simoniti. Njeni člani so Andrej Aplenc (direktor Zavoda za oživitev civilne družbe), Peter Lah (predavatelj na jezuitski univerzi v Chicagu), Suzana Žilič Fišer (Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Maribor), Matevž Tomšič (Fakulteta za družbene vede) in Danica Osvaldič(nekdanja članica uprave Raiffeisen Krekove banke).

Na podlagi predloga strokovne komisije bo minister za kulturo izdal odločbo ter v njej določil kdo in koliko denarja bo dobil.