Novi zakon po besedah ministrice prinaša premoženjsko odgovornost nadzornih organov. Foto: BoBo
Novi zakon po besedah ministrice prinaša premoženjsko odgovornost nadzornih organov. Foto: BoBo

Jerovšku zavidam. Zavidam mu nebeško kraljestvo, ker če je verjeti Božji besedi, ga bo dosegel.

Vito Rožej, Zares

Rožej mi zavida nebeško kraljestvo. Jaz pa njemu zavidam tolikšen vpliv na medijsko kraljestvo.

Jožef Jerovšek, SDS
Jože Tanko
Prvopodpisani predlagatelj referenduma Jože Tanko (SDS) dvomi o vladini sposobnost zagotavljanja odgovornosti vodstvenih organov javnih podjetij in zavodov. Foto: SDS
Se začenja obdobje neposredne demokracije

Na parlamentarnem odboru za kulturo, šolstvo, šport in mladino so kot datum za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma o Radioteleviziji Slovenija z dvotretjinsko večino devetih glasov za in štirih proti določili 12. december 2011. Volilna opravila se začnejo 4. novembra, predlog pa mora potrditi še državni zbor na torkovi izredni seji, ko je še lahko potrjen z navadno večino. Če bo minilo več kot 45 dni, bo namreč potrebna dvotretjinska večina poslancev.

Koalicija si je želela čimprejšnjo izvedbo, predlagatelji (poslanski skupini SNS-a in SDS-a ter nepovezani poslanec Andrej Magajna) pa so želeli referendum med sredinama marca in aprila prihodnje leto. Kot je pojasnil prvopodpisani predlagatelj Jože Tanko iz SDS-a, so v postopku še drugi mogoči referendumi - malo delo in pokojninska refoma, pa tudi druge potencialne pobude -, zato je kot referendumski dan predlagal 17. april, ko naj bi se breme stoškov porazdelilo med pobude.

Ministrica za kulturo Majda Širca je opozorila, da novi zakon vsebuje nujna določila direktive Evropske unije in smernice Evropskega sveta, ki se morajo uveljaviti čim prej. Z zakonom, ki naj bi začel veljati 1. januarja 2011, naj bi bili uvedeni tudi novi računovodski standardi, zamik pa bi pomenil, da se "praktični pozitivni finančni pa tudi ostali pozitivni izpleni tega zakona ne bodo mogli prakticirati". Že danes se na RTV Slovenija dogaja razprodaja "srebrnine zavoda", zato naj bi predlagatelji le želeli čim dlje nadaljevati takšno razprodajo javnega premoženja, je dodala.

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so v tem tednu zbirali podpise v okviru pobude za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma za zakon o malem delu. V zakonsko določenem roku je bilo, kot navajajo, zbranih dovolj podpisov, ki pa morajo biti predani državnemu zboru najpozneje v torek, 2. novembra 2010, ko jih bodo predvidoma predali prvemu možu DZ-ja, Pavlu Gantarju.

Premoženjska odgovornost za vodstvene organe

Ministrica spoštuje referendum kot ustavno pravico demokracije, tokratno pobudo pa vidi kot neutemljeno. Predlagatelji naj ne bi razumeli namena zakona, ki je "sodoben, transparenten in depolitiziran zavod", skladno s podobnimi praksami po vsej Evropi. Kot zelo pomembno pridobitev je izpostavila premoženjsko odgovornost programskega in nadzornega sveta: "Tako hude sankcije in tako velika 'brambovstva' javnega interesa še bilo. Če vodstvo ne poskrbi za uresničevanje z zakonom naloženih nalog javnega interesa, mora leteti."

Ne gre o vsakem zakonu spraševati državljane, ali se z njim strinjajo, še posebej ne o zakonu o RTV Slovenija, ki ni primerna tematika za referendume, je dejal Samo Bevk iz Socialnih demokratov. Poslanci in vlada so z glasovi volivcev dobili mandat in odgovornost za odločanje, prihrani pa se milijone evrov, je dejal.

Jerovšek: Cilj je pometanje po zavodu

"Vlada ne spoštuje ne zakonov ne pogodb in prepričan sem, da ni v stanju zagotavljati kakršne koli odgovornosti," je na ministričine trditve o osebni odgovornosti odgovoril vodja poslanske skupine SDS-a Tanko. Dodal je, da bo javni del obsegal obskurne programske vsebine, 'sui generis' pa bo tisti del, ki bo obvladoval vse znotraj zavoda in denar odvajal skozi "tihe družbe, kot je praksa po državnih podjetjih".
Tankov strankarski kolega Jožef Jerovšek je dodal, da je t. i. osebna odgovornost perfiden način za kadrovanje po političnih željah, zato da se gradi mehanizime dolgoročnega obvladovanja zavoda."Temeljni cilj zakona je pometanje po zavodu," je dejal. Silna skrb za čimprejšnji referendum je posledica želje, da se javnosti ne bi seznanilo oziroma ne bi bili razgaljeni nameni in vzroki, ki so v ozadju, meni poslanec.

Jerovšku zavidam. Zavidam mu nebeško kraljestvo, ker če je verjeti Božji besedi, ga bo dosegel.

Vito Rožej, Zares

Rožej mi zavida nebeško kraljestvo. Jaz pa njemu zavidam tolikšen vpliv na medijsko kraljestvo.

Jožef Jerovšek, SDS
Se začenja obdobje neposredne demokracije