Foto:
Foto:

Referendumsko pobudo je v državni zbor vložila pogajalska skupina pod vodstvom Janeza Posedija, ki je tudi njen formalni vlagatelj. Zdaj je že jasno, da jim podpisov ni uspelo zbrati, zato referenduma ne bo, zakonska sprememba pa bo lahko uveljavljena. So pa v tem delu sindikatov že razmišljali, da bi za presojo sporne določne zaprosili ustavno sodišče.

Spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju je vlada predlagala, potem ko ji za zamrznitev plač ni uspelo dobiti soglasja dovolj velikega števila sindikatov. K podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor jih je pristopilo le 6 od 29, morala pa bi večina.

Po novem mnenju pa to ne bi bil več izključni pogoj, ampak bi aneks lahko veljal tudi ob soglasju manjšega števila sindikatov, ki pa zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

Ministrstvo: Sindikate bomo ponovno povabili k podpisu
Na ministrstvu za javno upravo so že povedali, da bo vlada po morebitni uveljavitvi sprememb zakona vse sindikate ponovno povabila k podpisu. V primeru veljavne sklenitve aneksa in dogovora pa bi vlada preklicala odpovedi kolektivnih pogodb.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja, katere pet sindikatov je bilo pripravljenih na dogovor z vlado, pa se bo sestala prihodnji teden in se opredelila do dileme: ali aneks z ohranitvijo stare kolektivne pogodbe ali nova kolektivna pogodba.