Komisar za gospodarska in denarna vprašanja Olli Rehn. Foto: EPA
Komisar za gospodarska in denarna vprašanja Olli Rehn. Foto: EPA
Težave Grčije osrednja tema srečanja Ecofin

Kot poroča RTV-jeva dopisnica iz Bruslja Meta Dragolič, se zaradi oblaka vulkanskega pepela z Islandije in težav v zračnem prometu, veliko ministrov neformalnega sestanka Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN) ni udeležilo. Kljub temu pa so prisotni na dvodnevnem zasedanju privolili v oblikovanje stalnega kriznega mehanizma.

"Sklenili smo izoblikovati stalni krizni mehanizem in ne mehanizem za stalno krizo, saj smo ugotovili pomanjkljivosti pri nadzoru in pri dozdajšnjem ukrepanju," je povedal predsednik skupine luksemburški premier Jean-Claude Juncker.

Kot je poročala Dragoličeva, bo podrobnejši predlog pripravila Evropska komisija in 12. maja tudi objavila predlog za tesnejšo koordinacijo finančnih in gospodarskih politik v posameznih članicah Unije. A največ pozornosti je očitno vzbudil predlog o večjem evropskem nadzoru pri oblikovanju nacionalnih proračunov.

"Pred kritičnimi odločitvami, ki vplivajo na celotno evrsko območje, predlagamo sistematično oceno predlogov nacionalnih proračunov in to preden jih vlade predstavijo v nacionalnih parlamentih," je pojasnjeval komisar za gospodarska in denarna vprašanja Olli Rehn.

RTV-jeva dopisnica je pojasnila, da naj bi tako preprečili preveliko zadolževanje, na katerega se komisija zdaj lahko odzove šele potem, ko je članica že prekršila veljavna pravila: "Ker je komisar prepričan, da je kriza v dveh letih izničila to, kar so države gradile dvajset let, se zavzema tudi za sankcije. Rehn naj bi predlagal, da bi preveč zapravljivim državam ustavili izplačila iz evropskega proračuna. Predlogu, ki ga bo objavil čez slab mesec, pa se zato zagotovo obeta burna razprava."

Težave Grčije osrednja tema srečanja Ecofin