SLS se še ni povsem odločil, ali bo sodelovanje s PS-jem pogojeval z odstopom Zorana Jankovića. Foto: Goran Rovan
SLS se še ni povsem odločil, ali bo sodelovanje s PS-jem pogojeval z odstopom Zorana Jankovića. Foto: Goran Rovan


Podpredsednik SLS-a in eden izmed dveh kandidatov za naslednika predsednika stranke Radovana Žerjava je sicer za spletni portal časnika Žurnal24 poudaril, da do volilnega kongresa stranke morebitne pogovore o projektni vladi vodi Žerjav.
"SLS se glede iskanja rešitev, kako naprej, v tem trenutku pogovarja samo s trojčkom iz sedanje koalicije oziroma z dvojčkom morebitnega prihodnjega trojčka," je pojasnil Bogovič.
Kot je dodal, pa glede na novo razmerje moči pričakuje konstruktivno nezaupnico zdajšnji vladi. "Nastajajo tudi že obrisi koalicije, ki se je napovedovala takoj po zadnjih volitvah. Pričakujem, da se bodo tudi znotraj SD-ja spremenila stališča, vsaj tako je slišati po kuloarjih. Ocenjujem, da bi se lahko trenutna situacija razrešila februarja in marca," je pojasnil trenutni položaj.
"SLS bi zahteval odstop svojega župana"
Glede možnosti sodelovanja s Pozitivno Slovenijo ob nejasni vlogi "zamrznjenega" predsednika Zorana Jankovića pa je poudaril, da če bi bili takšni očitki, kakršni letijo na Jankovića, uperjeni zoper župana iz vrst SLS-a, "bi zagotovo zahtevali, naj odstopi".

"Janša in Janković želita s funkcije dokazati svojo nedolžnost. Ocenjujem, da to ni v skladu s standardi evropske parlamentarne demokracije," je dodal. Na izrecno vprašanje, ali bodo sodelovanje s PS-jem pogojevali z odstopom Jankovića z mesta ljubljanskega župana, pa je Bogovič odgovoril: "To bomo še videli."

O sodelovanju s premierjem Janezom Janšo je dejal, da je v Janša "eden od ljudi z najboljšim pregledom nad delovanjem vlade", da pa bi "sam kdaj pa kdaj ubral manj trde metode za dosego ciljev". Pod pojmom trde metode Bogovič razume "brezkompromisnost pri sprejemanju določenih zakonov in drugih odločitev brez predhodnih pogovorov in izmenjave stališč ali premalo razprave".
Izpostavil je še, da se je v slovenskem političnem prostoru v zadnjih 25 letih nabralo preveč osebnih zamer, ki onemogočajo sodelovanje, kjer pa kot največja težava nastopijo osebnosti posameznikov in ne strank kot celot.