Darko Krajnc meni, da je novo vprašanje ustrezno. Foto: RTV SLO
Darko Krajnc meni, da je novo vprašanje ustrezno. Foto: RTV SLO
Predstavniki SMS-a med dostavo podpisov v DZ.
V SMS-u bodo začeli zbirati potrebne podpise. Foto: RTV SLO
SMS je že zbiral podpise za vložitev pobude
SMS poziva k ohranitvi obstoječe komisije. Foto: RTV SLO

Poslanci tako v torek ne bodo obravnavali predloga zakona o nezdružljivosti javne funkcije s pridobitno dejavnostjo. Če pobudniku v 40 dneh ne bo uspelo zbrati dovolj podpisov, bo DZ tretjo obravnavo zakona opravil na naslednji redni seji.

V SMS-u so veseli, da je Cukjati pozitivno odgovoril na njihovo pobudo. Pričakovali so, da bodo smeli zbirati podpise, in verjamejo, da bodo državljani iz sredstev javnega obveščanja dobili dovolj informacij o pomembnosti preprečevanja korupcije in se v zadostnem številu odločili, da bodo podpisali obrazec.

Krajnc bi želel daljši rok
Predsednik stranke Darko Krajnc sicer meni, da bi se predsednik DZ-ja lahko odločil za daljši rok, tj. 45 dni, in ne le 27 delovnih dni, kar bi se jim glede na zbiranje v veselem decembru, kjer je kar nekaj dela prostih dni in upravne enote ne delajo, zdelo najbolj primerno.

SMS je pobudo vložil že pretekli ponedeljek, vendar je bilo vprašanje po mnenju zakonodajno-pravne službe nejasno, saj zakon ne predvideva le ukinitve sedanje komisije, temveč tudi ustanovitev nove.

Zbiranje podpisov na stojnicah
Glavni tajnik SMS-a Jože Vozelj je za MMC pojasnil, da bodo podpise zbirali na stojnicah pred upravnimi enotami, oglaševali pa bodo prek plakatov in letakov, vendar ne na jumbo plakatih. Stranka računa na ozaveščanje javnosti prek medijev, za zdaj pa ni iskala podpre ostalih strank. Kljub temu bodo veseli, če jih bo kdo podprl.

Dopolnjeno vprašanje ustrezno
Dopolnjeno vprašanje, ki ustreza zahtevam zakonodajno-pravne službe državnega zbora, se glasi: "Ali ste za to, da se ukine (preneha z delom) sedanja komisija za preprečevanje korupcije, kot je to predvideno v 21. členu predloga zakona o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo, ter da se za opravljanje nalog po tem zakonu v skladu s 3. členom predlaganega zakona ustanovi komisija državnega zbora, sestavljena iz poslancev?"

SD ne bo dejavno sodeloval pri zbiranju podpisov
SD ne bo dejavno sodeloval pri zbiranju 40.000 podpisov volivcev pod zahtevo za razpis referenduma, je dejal predsednik stranke Borut Pahor. Če bo pobudnikom uspelo zbrati podpise brez dejavnega delovanja strank, bo tudi verodostojnost razpisanega referenduma večja, je prepričan Pahor.

Zakon je predlagal SNS
Zakonski predlog, ki predvideva ukinitev zdajšnje komisije za preprečevanje korupcije in ustanovitev nove, državnozborske komisije, je v zakonodajni postopek predlagal opozicijski SNS, s predlogom pa se strinjajo tudi vladne stranke.