Referendumsko vprašanje je že znano. Foto: RTV SLO
Referendumsko vprašanje je že znano. Foto: RTV SLO
Darko Krajnc (SMS)
Darko Krajnc je prepričan, da bi morala Kosova komisija ostati. Foto: RTV SLO
Protest SMS-a
Sedanja oblast želi ukiniti protikorupcijsko komisijo. Foto: RTV SLO

Stranka je namreč v zadnjih dveh dneh zbrala potrebno število podpisov za začetek postopka za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o komisiji, ki jo namerava vlada kmalu ukiniti.

Predsednik stranke Darko Krajnc je dejal, da so se v stranki za akcijo odločili zato, ker takšnega predloga pred začetkom tretjega branja zakona o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo ni še nihče podal.

Krajnc je dejal, da je komisija do zdaj že pokazala prve dosežke dela, zato so prepričani, da bi morala komisija, ki jo vodi Drago Kos, nujno ostati. Obstoj takšnega organa zahtevajo tudi mednarodne konvencije, po poročanju TV Slovenija še dodajajo v stranki.

SMS-anketa
Ali naj o obstoju Kosove protikorupcijske komisije odloča referendum?

1 - Da
2 - Ne

Pošljite sms: tvs št.odg. na 2929. Izide si lahko ogledate tukaj.

Referednumsko vprašanje že sestavljeno
Referendumsko vprašanje naj bi se glasilo: Ali ste za to, da se ukine komisija za preprečevanje korupcije?

Po današnji vložitvi pobude za referendum pri predsedniku DZ-ja Francetu Cukjatiju mora ta v treh dneh oceniti, ali je pobuda pravno-formalno ustrezna. V tem primeru se lahko razpiše od 30- do 45-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov.

Obenem DZ ne bo smel nadaljevati tretjega branja zakona, ampak bo moral počakati na izid zbiranja podpisov.

Državni zbor naj bi še na novembrski seji potrdil novi zakon o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo, ki med drugim predvideva ukinitev Kosove protikorupcijske komisije.