Protikorupcijska komisija, ki jo vodi Drago Kos, bo verjetno ukinjena konec novembra. Foto: RTV SLO
Protikorupcijska komisija, ki jo vodi Drago Kos, bo verjetno ukinjena konec novembra. Foto: RTV SLO
Seja državnega zbora
Razprava o protikorupcijski komisija je trajala več kot štiri ure in se zavlekla do večera. Foto: RTV SLO
Aleš Gulič
Gulič iz LDS-a je predlagal zakon, ki mu nasprotujejo tudi večje verske skupnosti v Sloveniji. Foto: RTV SLO

Ukinitev komisije predvideva zakon o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitveno dejavnostjo, ki so ga predlagali v Slovenski nacionalni stranki.

Predlog zakona predvideva, da naloge Kosove komisije prevzame nova parlamentarna komisija, kar podpira tudi vlada. LDS in SD zakona nista podprla, Pavel Gantar pa je napovedal presojo zakona na ustavnem sodišču.

Vlada in vladajoča koalicija sta skupaj s SNS-om prepričani, da se je po enoletnem delovanju protikorupcijske komisije izkazalo, da je ta nepotrebna, predraga in da ne preprečuje korupcije. Njene naloge lahko po njihovem zato prevzame posebna parlamentarna komisija.

Opozicija obstruirala
Parlamentarna večina je po koncu razprave o omenjenem predlogu zakona zavrnila dopolnilo LDS-a, s katerim se Kosova komisija ne bi ukinila, in podprla vsa dopolnila koalicijskih strank, med drugim tudi tisto, da bo nova parlamentarna komisija imela sedem članov, v njej pa opozicija večino.

Podprli so tudi dopolnitev, po kateri komisija ne bi bila pristojna za nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev sodne veje oblasti, nadzor bi izvajal sodni svet, ter dopolnitev, na podlagi katere so podatki o premoženjskem stanju funkcionarjev in njihovi dohodki javno dostopni. Člani občinskih in mestnih svetov bodo izvzeti iz obveznosti posredovanja podatkov o premoženjskem stanju.

Poslanci SD-ja so razpravo in odločanje o omenjenem zakonu obstruirali, proti koncu glasovanja o dopolnilih pa so sejo zapustili tudi poslanci LDS-a.

Guličev zakon zavrnjen
Poslanci so obravnavali tudi prelog zakona o verski svobodi, ki ga je predlagal Aleš Gulič iz LDS-a, in ga s 47 glasovi proti 27 zavrnili, ter opravili drugo obravnavo zakona o dvojnem označevanju cen, ki bo uvedeno s 1. marcem 2006.

Pri slednjem so zavrnili dopolnilo DeSUS-a, po katerem bi bilo dvojno označevanje cen obvezno z datumom določitve fiksnega menjalnega tečaja in kar bi po njihovem povzročilo manj gospodarske škode. O tem predlogu zakona bo DZ dokončno odločal v petek.

Druge obravnave novel
DZ je opravil tudi druge obravnave novel zakonov o gostinstvu, o zaposlovanju in delu tujcev ter o izdelkih iz plemenitih kovin. Novele prvega zakona ukinjajo minimalne izobrazbene pogoje za delo v gostinstvu, kar je med opozicijskimi poslanci sprožilo precej kritik. Novele drugega zakona pa jasneje določajo kriterije za pridobitev delovnega dovoljenja.