Kosovi komisiji se slabo piše. Foto: RTV SLO
Kosovi komisiji se slabo piše. Foto: RTV SLO
Predlagatelj zakona Zmago Jelinčič in predsedujoča seji Barbara Žgajner Tavš Foto: RTV SLO
Dušan Kumer
Kumer pravi, da je Žgajnerjeva sejo vodila na aroganten način. Foto: RTV Slovenija

Komisija DZ-ja po zakonu o preprečevanju korupcije je za zaprtimi vrati kot zainteresirano delovno telo obravnavala predlog zakona opozicijskega SNS-a, ki med drugim ukinja komisijo.

Kaj je Drago Kos povedal v spletni klepetalnici?
Ker je predsedujoča seji Barbara Žgajner Tavš (SNS) po mnenju opozicijskih poslancev iz LDS-a in SD-ja sejo vodila avtokratsko in naj ne bi upoštevala njihovih pripomb, so sejo zapustili.

Predsedujoča zavrnila opozicijo
Člani komisije iz LDS-a in SD-ja so hoteli z amandmaji preprečiti ukinitev Kosove komisije. Žgajner Tavševa pojasnjuje, da je sejo vodila po poslovniku in v skladu s prakso DZ-ja.

Kot je dejala, so člani komisije najprej obravnavali dopolnila LDS-a. Ker pa je koalicijska večina v komisiji, kateri se je pridružila tudi predsedujoča, zavrnila amandma k prvemu členu predloga zakona nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo, je Tavševa odločila, da preostalih amandmajev ne bodo niti obravnavali. Po njenem so namreč postali brezpredmetni, potem ko je amandma k prvemu členu zakona popolnoma spremenil koncept SNS-ovega predloga.

Član komisije iz SD-ja Dušan Kumer nasprotno meni, da bi lahko predsedujoča razpravo o amandmajih prekinila kvečjemu pri obravnavi amandmaja k petemu členu zakona, ki vsebinsko predlaga ohranitev Kosove komisije.

Kumer: Komisija v rokah koalicije
Prvi člen SNS-ovega predloga zakona namreč ne prejudicira vsebine zakona, pojasnjuje Kumer. Dodal je, da je Žgajner Tavševa sejo vodila arogantno in na način, ki je onemogočal normalno delo. Po njegovem je absurdno, da je komisija, ki bi morala biti v rokah opozicije, pravzaprav pod nadzorom koalicijskih strank.

Kumer je izrazil tudi začudenje, zakaj je bila seja zaprta za javnost, saj na njej niso obravnavali osebnih ali zaupnih podatkov. Tako Kumer kot tudi Žgajnerjeva pa sta izrazila kritiko na vlado, ker ta kljub vabilu na sejo ni poslala predstavnika. Manjkal je tudi predstavnik parlamentarne zakonodajno-pravne službe.

Prihodnji teden še matični odbor
Prihodnjo sredo naj bi o omenjenem zakonskem predlogu glede Kosove komisije razpravljal tudi matični odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje.

Omenjeni predlog so 5. maja v parlamentarni postopek vložili trije poslanci SNS-a s prvopodpisanim Bogdanom Barovičem. Ti menijo, da naj bi bil veljavni zakon o preprečevanju korupcije pomanjkljiv, ker se ne ukvarja z obstoječo korupcijo, ampak le s preprečevanjem korupcije.