Zakonski predlog predvideva ukinitev komisije za preprečevanje korupcije. Foto: RTV SLO
Zakonski predlog predvideva ukinitev komisije za preprečevanje korupcije. Foto: RTV SLO
SNS nasprotuje delovanju Kosove komisije. Foto: RTV SLO

Predlog, ki ga je vložil SNS, je podprlo 44 poslancev, proti pa jih je glasovalo 23. Zakon je na razpravi podprla tudi vlada. Državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Robert Marolt je dejal, da je predlog za vlado konceptualno primeren.

V skladu s predlogom bi se pristojnosti komisije prenesle na posebno državnozborsko komisijo, ki jo vodi poslanka SNS-a Barbara Žgajner Tavš. Poslanec SNS-a Srečko Prijatelj je smiselnost novega zakona med drugim utemeljil z besedami, da protikorupcijska komisija "nima skoraj nikakršnih zakonskih pristojnosti in še manj otiplijivih rezultatov svojega dela."

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je v odzivu na razpravo dejal, da je pravi razlog za ukinitev komisije njen predsednik.


V torek, 19. junija, ob 11.uri vas vabimo na spletni klepet s predsednikom DZ-ja Francetom Cukjatijem.

DZ bo lahko razreševal župane
Poslanci so razpravljali tudi o spremembah zakona o lokalni samoupravi, o njem pa bodo dokončno odločali v petek. Predlog je vložila vlada, v skladu z njim pa bo imel DZ pristojnost razreševanja županov in občinskih svetov, ki bodo delovali v nasprotju z zakonom oziroma ne bodo upoštevali predpisov. Večina poslancev predlog podpira, tako da bo zvečer verjetno sprejet.

Občine tudi z manj kot 5.000 prebivalci
Predlagane spremembe zakona v izjemnih primerih predvidevajo tudi ustanavljanje občin z manj kot 5.000 prebivalci, vendar ne z manj kot 2.000 prebivalci. v LDS-u se niso strinjali z določbo, po kateri se bodo nove občine lahko ustanavljale tudi v letu lokalnih volitev, poslanca narodnih skupnosti pa sta predlagala, da območja občin, kjer živita italijanska in madžarska skupnost, ne bi bilo dovoljeno spreminjati. Poslanci so napovedali, da dopolnil ne bodo sprejeli.

DZ je potrdil tudi spremembe zakonov o vrtcih in davku od prometa zavarovalnih poslov. Z novelo k prvemu zakonu želi vlada uskladiti zakon z zakonom o prekrških, z novelo k drugemu pa odpraviti različne neskladnosti.

Pred zasedanjem parlamenta se je sešel odbor DZ-ja za promet in potrdil zakon o poroštvu države za obveznosti agencije za železniški promet iz naslova kreditov.