Predlagane spremembe vodenja Zpiza so dvignile nemalo prahu. Foto: RTV SLO
Predlagane spremembe vodenja Zpiza so dvignile nemalo prahu. Foto: RTV SLO
Na glasovanje naj bi poslanci prešli ob 21. uri. Foto: RTV SLO

Novelo pokojninskega zakona podpirajo v SDS-u, NSi-ju in DeSUS-u, ostale stranke pa imajo pomisleke. Največ očitkov je letelo na morebitne posledice za javnofinančno stabilnost in medgeneracijsko solidarnost.

LDS in SD sta napovedala dopolnila na novelo, v vladnem SLS-u pa kljub nekaterim pomislekom napovedujejo podporo predlogu.

Novela naj bi prinesla doslednejše usklajevanje pokojnin s plačami, postopno zviševanje letnega dodatka, širši krog upravičenih do vdovske pokojnine, spremenila pa bo tudi organiziranost Zpiza.

Najbolj problematično je novo usklajevanje pokojnin, ki naj bi se usklajevale dvakrat letno glede na rast plač, kar po mnenju delodajalcev prinaša nejasne finančne posledice. Problematična pa je tudi predlagana sprememba organov upravljanja Zpiza.

Pirotehnika med 19. in 31. decembrom
Poslanci so sicer z novelo zakona o varnosti v cestnem prometu znižali kazni avtoprevoznikom, spremenili zakon o strankah, omejili prodajo pirotehnike na obdobje med 19. in 31. decembrom in zavrnili predlog LDS-a, da bi bil 5. oktober priznan kot primorski spominski dan.

Kvote razživele razpravo
Razprava se je razživela pri obravnavi sprememb zakona o lokalnih volitvah. Te namreč med drugim predvidevajo uvedbo kvote, ki bi omogočile večjo zastopanost žensk v politiki. Odbor DZ-ja za lokalno samoupravo je konec junija določil, da bo na volitvah leta 2006 kvota 20-odstotne, postopoma pa naj bi se povečevala.

V LDS-u, SD-ju in DeSUS-u nasprotujejo znižanju kvote, saj bi morala biti ta po prvotnem predlogu 25-odstotna. V LDS-u so vložili tudi dopolnilo, ki predvideva 35-odstotno kvoto na lokalnih volitvah leta 2010.

Spremembe zakona predvidevajo tudi pasivno volilno pravico za vse državljane Evropske unije, kar pomeni, da bodo lahko kandidirali in bili voljeni v občinske svete, ne bodo pa mogli postati župani, ter štiriodstoten prag za vlaganje kandidatur neodvisnih list.