Janša je zadnjič pred počitnicami odgovarjal na vprašanja poslancev. Foto: RTV SLO
Janša je zadnjič pred počitnicami odgovarjal na vprašanja poslancev. Foto: RTV SLO
Viadukt Črni Kal med gradnjo
Še rezerve pri črpanju sredstev za večje gradbene projekte.
Zmago Jelinčič
Jelinčiča je zanimal program Fast Stream. Foto: RTV SLO
Rupel pravi, da so notifikacijo Sloveniji odsvetovali. Foto: RTV SLO

Na vprašanje Mateja Lahovnika (LDS) o poslovanju paradržavnih skladov Sod in Kad je dejal, da oba poslujeta v skladu z zakonodajo in na enak način kot prej. Pojasnil je tudi, da je do zamenjav zaposlenih prišlo, ker želi vlada delovati odgovorno in ne prek ljudi, ki so bili nameščeni že bistveno prej.

Več sredstev za večje projekte
Poslancu Feriju Horvatu (SD) je dejal, da bo država načrpala več sredstev iz EU-ja za gradnjo večjih infrastrukturnih projektov, kar se Horvatu zdi bolj smiselno, predvsem zaradi neuspešnega črpanja sredstev iz EU-ja v preteklosti.

Janša je Horvatu še dejal, da je Slovenija do zdaj že črpala sredstva za večje projekte, da pa bi bilo možno obseg teh še povečati. Janša je Horvatu še dejal, da je Slovenija do zdaj že črpala sredstva za večje projekte, da pa bi bilo možno obseg teh še povečati.

Kako gre programu Fast Stream?
Poslanca Zmaga Jelinčiča pa je zanimala bilanca izobraževanja zaposlenih v javni upravi v okviru programa Fast Stream. Janša je pojasnil, da je program namenjen usposabljanju za lažje konkuriranje na razpisih za zaposlitev v institucijah EU-ja. Program je končala četrta generacija, v preteklem letu pa je delo dobilo 7 ljudi, ki je končalo ta program.

Tudi o medsosedskih odnosih
Opozicija pa je zunanjega ministra Dimitrija Rupla spraševala o odnosih s Hrvaško in Avstrijo. Aurelio Juri (SD) je spraševal o nadaljnjih dogovorih s Hrvaško glede meje na kopnem in morju, Darjo Lavtižar Bebler (LDS) pa je zanimalo, kdaj namerava Slovenija pri Rusiji, depozitarju Avstrijske državne pogodbe, notificirati svoje pravno nasledstvo po nekdanjem SFRJ-ju.

Rupel je dejal, da izjava slovenske in hrvaške vlade o izogibanju incidentom umirja stanje v odnosih med državama, da pa glede vprašanja sporazuma o meji ni novih elementov. Rupel je Lavtižar Beblerjevi pojasnil, da si je vlada že pridobila podporo držav, podpisnic ADP-ja. Od njih je dobila tudi več nasvetov, v skladu s katerimi je tudi ravnala. "Takšno proceduro, kot jo svetujete vi, so nam odsvetovali," je poslanki še odgovoril zunanji minister.

Razširjen dnevni red in minuta molka
Pred začetkom vprašanj so odločali o razširitvi dnevnega reda seje z vladnim zakonom, s katerim so dali poroštvo za skoraj 8 milijard tolarjev za kritje obveznosti Agencije za železniški promet. Zaradi razširjenega dnevnega reda bodo o predlogu glasovali v petek. Poslanci so z minuto molka počastili tudi žrtve napada v Londonu.

Veliko tem na dnevnem redu
Poslanci bodo ta teden razpravljali še o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, urejanju položaja izbrisanih, morebitni odpravi protikorupcijske komisije, novostih na področju lokalne samouprave, v petek pa zaradi veta državnega sveta ponovno o zakonu o RTV Slovenija.