Upravni odbor Zpiza se je seznanil s predlogom novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Foto: RTV SLO
Upravni odbor Zpiza se je seznanil s predlogom novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Foto: RTV SLO

Na seji upravnega odbora Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je Tatjana Čerin, predstavnica delodajalskih združenj, dejala, da bodo finančne posledice novele obremenile zlasti aktivno prebivalstvo. Delodajalci se tudi ne strinjajo s predlagano rešitvijo glede sveta Zpiza.

Ivan Sisinger, predstavnik vlade, je menil, da je razmerje med povprečnimi pokojninami in plačami preveč naraščalo v škodo upokojencev, zato je po njegovem novela nujna.

Vlada predlaga usklajevanje dvakrat na leto
Po predlogu vlade bi se pokojnine z rastjo plač usklajevale dvakrat letno, novembra in februarja. Pokojnine bi se ob koncu novembra uskladile za toliko odstotkov, za kolikor bi mesečno povprečje plač v obdobju od januarja do septembra tekočega leta presegalo povprečje plač za preteklo leto.

Pri naslednji uskladitvi pokojnin v februarju naslednjega leta bi se opravil poračun uskladitve glede na celoten porast povprečnih plač za vseh dvanajst mesecev preteklega leta v primerjavi s povprečjem za leto pred tem.

Upravni odbor je sprejeli tudi predlog javnega razpisa za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in invalidov v letošnjem letu.