Foto:
Foto:
Janez Drobnič
Minister je predlagal, da bi sredstva namenjena društvom upokojencev in invalidov dobivalo več organizacij. Foto: RTV Slo

Upravni odbor je skupščini predlagal, da se dodatek v primerjavi z lanskim letom poviša za 3,2 odstotka na 41.260 oziroma 73.420 tolarjev, kar je ta potrdila. Višji dodatek prejmejo tisti, katerih pokojnina je enaka ali nižja od 84.845 tolarjev.

Po spremembah pokojninskega zakona se bo dodatek že letos povečal povprečno za deset tisočakov, če bo gospodarska rast manjša od napovedane, pa za sorazmerno manj. Po novem se bo sicer imenoval letni dodatek in naj bi se postopoma povečeval, dokler ne bi višji znesek dosegel 75 odstotkov regresa v javnem sektorju.

Odbor je odločal tudi o 39 milijonih tolarjev, letos namenjenih za rekreativno, športno in kulturno dejavnost zvez in društev upokojencev ter invalidov. Doslej sta ta sredstva dobivala le Zveza društev upokojencev in Svet invalidskih organizacij. Na predlog ministra za delo Janeza Drobniča pa naj bi v prihodnje na ta sredstva lahko računale še druge organizacije in društva invalidov. Ustrezna merila naj bi pripravili do konca julija.