Foto:
Foto:

Socialni partnerji so po polemični razpravi sklenili, da bodo v prihodnjih dveh tednih pripravili pripombe in predloge ter predlagali svoje predstavnike v posebno delovno skupino.

Predstavniki delodajalcev in sindikatov so predlog dobili šele včeraj, zato so dejali, da je bilo časa za podrobno preučitev premalo.

Za sindikate in delodajalce je nesprejemljiv predvsem predlog sprememb upravljanja Zpiza, saj naj bi zavod po novem upravljal svet, v katerega bi večino članov imenovala vlada. Kritični so bili tudi do predloga usklajevanj pokojnin in regresa, ki naj bi predstavljal preveliko obremenitev za aktivno generacijo.

Drobnič: Novela koristi upokojencem
Minister za delo Janez Drobnič je po seji dejal, da bo predlog novele koristil upokojencem. Novo organiziranost Zpiza je vlada po besedah Drobniča predlagala zato, ker je odgovorna za izplačevanje pokojnin, zato potrebuje tudi ustrezen vzvod.

ESS je obravnaval tudi uredbo o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov, vendar so predstavniki delodajalcev opozorili, da tudi spremenjeno besedilo ne upošteva dogovora. Potrdil je tudi spremembe in dopolnitve uredbe o višini povračila stroškov, povezanih z delom, z inflacijo.