Foto:
Foto:
Vlada je predlog zakona o istospolnih zvezah posredovala DZ-ju.
Sod še ne bo dobil novega direktorja.

Kot je znano, sta Papeža v imenovanje vladi za generalnega direktorja zavoda predlagala skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in minister Janez Drobnič.

Drobnič je sicer pred tem izrazil dvom o pravilnosti postopka izbire, saj se je eden od kandidatov za mesto direktorja Janez Dokl pritožil nad postopkom, a pritožbe ni naslovil na razpisno komisijo. Papež je bil doslej direktor mariborske območne enote Zpiza.

Istospolne zveze še v DZ
Vlada je obravnavala tudi predlog zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti in ga posredovala v obravnavo v DZ. Predlog zakona ureja vpis istospolne skupnosti v register in pravne posledice po prenehanju te skupnosti, ne posega pa v razmerja med njima in otroki enega ali drugega partnerja.

V predlogu zakona je določen obseg pravic in obveznosti partnerjev oziroma partneric, ki registrirajo istospolno skupnost na področju preživljanja, pridobivanja skupnega premoženja in urejanja premoženjskih razmerij, stanovanjskega varstva, dedovanja ter pridobivanja informacij o zdravstvenem stanju obolelega partnerja ter do obiskov v zdravstvenih ustanovah.

Minister za delo Janez Drobnič je ob tem dejal, da predlog ne izenačuje istospolnih partnerstev z zakonsko zvezo moškega in ženske.

O direktorju Soda nič
O imenovanje novega direktorja Slovenske odškodninske družbe - to naj bi po neuradnih podatkih postal Marko Pogačnik (NSi), ministrski zbor na današnji redni seji ni razpravljal. Vlada namreč meni, da je omenjeno mesto tako pomembno, da mora o njem svoje mnenje najprej podati vladna kadrovska komisija.

Avtocesta, zgodovinska komisija, uprava ...
Vlada je sprejela še več ukrepov, na podlagi katerih naj bi državna uprava postala prijaznejša in učinkovitejša, poleg tega pa naj bi odpravili tudi zdajšnje administrativne ovire. Z uredbami o državnih lokacijskih načrtih je dokončno potrjen potek petega avtocestnega koridorja od Kopra do Murske Sobote. Vlada pa je sprejela tudi sklep o ustanovitvi slovenskega dela slovensko-hrvaške zgodovinske komisije, ki ji bo predsedoval Janko Prunk. Hrvaški del komisije bo vodil Dušan Bilandžić, ki ga je imenovala hrvaška vlada.

Vlada je pooblastila kmetijsko ministrstvo, da Kobilarni Lipica takoj zagotovi polovico predvidenih sredstev za leto 2005, kar je okoli 100 milijonov tolarjev.