ESS ponovno ni soglašal o noveli zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Foto: RTV Slo
ESS ponovno ni soglašal o noveli zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Foto: RTV Slo
Nadomestilo za poškodbe izven dela po novem. Foto: RTV Slo
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič
Sindikati želijo spoštovanje dogovora o potrebnem soglasju, podpisanim z vlado leta 1999. Foto: RTV Slo

Člani ekonomsko-socialnega sveta (ESS) tako vnovič niso končali razprave o noveli zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jo bodo znova obravnavali na prihodnji seji konec meseca.

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je opozoril, naj vlada ne posega v pogoje upokojevanja in upravljanje Zpiza brez soglasja s sindikalnimi partnerji.

V ZSSS-ju tudi niso zadovoljni z zastopanostjo sindikatov in delodajalcev v predlaganem svetu Zpiza. Kot so poudarili, je manj kot 60-odstotni delež nesprejemljiv.

Minister za delo Janez Drobnič pa je ponovno izpostavil negotovo varnost za upokojence v primeru obstoječega načina usklajevanja pokojnin.

Vlada predlaga usklajevanje pokojnin dvakrat na leto
Pokojnine naj bi se po predlogu usklajevale dvakrat na leto glede na rast plač, namesto upravnega odbora in skupščine pa naj bi Zpiz vodil 27-članski svet, v katerem bi imela vlada deset predstavnikov.

Vlada pojasnjuje, da so se za takojšnjo obravnavo novele odločili, ker bi lahko le tako še pravočasno zagotovili izplačilo dodatka za rekreacijo v povečanem znesku, saj drugače ne bi bilo mogoče upoštevati postavljenih rokov.

ESS se je na začetku seje dogovoril, da bodo predlog zakona o kolektivnih pogodbah obravnavali na naslednji seji 27. maja. Socialni partnerji so se kljub nasprotovanju ministra za delo Janeza Drobniča strinjali z delodajalci, da je smiselno počakati na oceno strokovne skupine o načinu vključenosti zbornic v socialni dialog v prihodnje.