Minister Bručan je javno razpravo o zdravstveni noveli podaljšal do drugega tedna. Foto: RTV Slo
Minister Bručan je javno razpravo o zdravstveni noveli podaljšal do drugega tedna. Foto: RTV Slo
Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber
V LDS-u menijo, da predlog zakona vsebuje številne pomanjkljivosti. Foto: RTV Slo

Minister za zdravje je na seji ekonomsko-socialnega sveta še povedal, da bodo po rednem postopku sprejemali tudi določila zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju glede oprostitve plačila dopolnilnih zavarovanj socialno najbolj ogroženim ljudem, ki jih je okoli 100.000.

Po hitrem postopku bodo sprejeli le določilo o izravnalnih shemah, da se premije ne bi preveč zvišale.

Malo pripomb
Člani ESS-ja so nekaj pripomb podali le na spremembe uvedbe izravnalnih shem in spremembe na področju zdravstvenih zavarovalnic, vendar se je večina z njimi strinjala.

Bručan je pojasnil, da zakon ne omejuje pravic, kot želijo prikazati nekateri mediji, predstavil pa je tudi nekatere ugodnosti, kot je uvajanje rehabilitacije za pridobljeno slepoto.

LDS zadovoljen z odločitvijo
V LDS-u menijo, da je odločitev, da bo zdravstvena novela obravnavana po rednem postopku pričakovana in edina smiselna. Po mnenju največje opozicijske stranke bo to omogočilo širšo in poglobljeno javno razpravo, za katero so se sami vseskozi zavzemali.

Ob tem pojasnjujejo, da je pri zdravstveni reformi prejšnje vlade razprava trajala kar eno leto, njeni pripravljavci pa so bili javnosti znani, medtem ko avtorji novega predloga niso. LDS je prepričan, da novi zakon vsebuje številne nestrokovne in finančno nepokrite rešitve, zlasti na področju nadomestil za bolniške odsotnosti.