Rebolj: Novela naj bi povzročila tudi odpuščanja. Foto: RTV Slo
Rebolj: Novela naj bi povzročila tudi odpuščanja. Foto: RTV Slo
Dušan Semolič
ZSSS je proti nujnemu postopku v DZ-ju. Foto: RTV Slo

Kot je poudaril predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj, gre za nadomestilo za plačo, s katerim mora zaposleni, npr. samohranilec, ki je na bolniški, vzdrževati tudi svojo družino. Predlagano znižanje nadomestil tako bistveno poslabšuje njihov gmotni položaj.

Novela naj bi povzročila tudi odpuščanja, saj je lahko delavec po 21 mesecih bolniškega dopusta, če zanj delodajalec ne najde ustreznega delovnega mesta, brezposeln. Sporen pa se jim zdi tudi prehiter postopek sprememb.

Posebej v Pergamu opozarjajo, da gre pri odsotnosti zaradi poškodb izven dela in za čas bivanja v bolnišnici ali zdravilišču za znižanje nadomestil na 60 odstotkov od osnove in ne na 70 odstotkov, saj je ta, 70-odstotna, višina nadomestila določena le do 1. januarja 2007.

Kritičen tudi ZSSS
Da se bodo pravice iz zdravstva po novi noveli zakona drastično znižale, menijo tudi v ZSSS-ju. Predsednik zveze Dušan Semolič je dejal, da je nehumano predlagati ukrepe, ki bodo prizadeli obolele.

ZSSS še moti, da je bilo za razpravo na voljo premalo časa, ob tem pa jih moti tudi dejstvo, da bodo zakon v DZ-ju sprejemali po nujnem postopku, zato predlagajo redni postopek.

Podaljšan rok za mnenja in pripombe
Z ministrstva za zdravje pa so sporočili, da je pripombe k noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju mogoče oddati še do 1. junija.