Po predlogu bodo upokojenci dodatek dobili v dveh višinah. Foto: RTV SLO
Po predlogu bodo upokojenci dodatek dobili v dveh višinah. Foto: RTV SLO
Prvopodpisani pod predlogom je bil Marko Pavliha (LDS). Foto: RTV SLO

Niso pa sprejeli opozicijskega dopolnila LDS-a, po katerem bi letni dodatek upokojencem določili glede na povprečno pokojnino preteklega leta, kar bi za tiste z najnižjimi pokojninami pomenilo nekaj desettisoč tolarjev več kot do zdaj.

Letni dodatek, ki je bil do zdaj znan kot dodatek za rekreacijo, se bo tako v skladu s predlogom zakona usklajeval v dveh različnih višinah. Predlog novele, ki ga je predstavil minister za delo Janez Drobnič, predvideva doslednejše usklajevanje pokojnin s plačami.

Zavrnjen predlog za nov praznik
Odbor DZ-ja za delo je odločil, da predlog zakona o praznikih ni primeren za nadaljnjo obravnavo. DZ-ju bodo zdaj predlagali naj zavrne predlog, ki bi kot dela prost dan določil tudi 5. oktober, kot dan spomina na vlogo primorskih Slovencev med fašističnim nasiljem. Pobudo je sicer vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Markom Pavliho (LDS).

Državna sekretarka na ministrstvu za delo je dejala, da vlada ne podpira predloga, saj je sedanjih 15 dela prostih dni v vrhu v primerjavi z EU-jem in da bi nov dela prost dan pomenil dodaten izpad delovnih ur.