Potrča je konkretno zanimalo, kolikšen del premoženja je bil vrnjen Rimskokatoliški cerkvi ter upravičencem brez stalnega bivališča v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Potrča je konkretno zanimalo, kolikšen del premoženja je bil vrnjen Rimskokatoliški cerkvi ter upravičencem brez stalnega bivališča v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Predsednik vlade Janez Janša
Janša je na seji kot običajno odgovoril na tri vprašanja opozicijskih poslancev in na eno poslanca iz vrst koalicije. Foto: RTV SLO
Sašo Peče, SNS
Peče se je zanimal za muzej. Foto: RTV SLO
Državni zbor ob začetku zasedanja
Ena od vročih tem na seji DZ-ja bo prodaja deležev Soda in Kada v Mercatorju. Foto: RTV SLO

Janša je v odgovoru poslancu Miranu Potrču o denacionalizaciji dejal, da statistika po posameznih kategorijah upravičencev še ni vzpostavljena, zato tudi ne more natančno odgovoriti, kolikšen del denacionalizacijskega premoženja je je bil vrnjen Rimskokatoliški cerkvi.

O višini obveznosti države, ki jih mora še poravnati, je Janša dejal, da bo Sod izročil še za 398 milijonov evrov obveznic, ki naj ne bi neposredno bremenile davkoplačevalcev.

Germič se boji "bručanizacije"
Ljuba Germiča (LDS) so zanimale podrobnosti privatizacijskega modela slovenskega zdravstva in Janševo stališče so podeljevanja koncesij. Germič meni, da minister za zdravje Andrej Bručan izvajalce v zdravstvenem sistemu "divje privatizira", postopke privatizacije pa je imenoval "bručanizacija".

Janša je v odgovoru poudaril, da je podeljevanje koncesij urejeno v zakonodaji, ki je zdajšnja vlada ni spreminjala, koncesije pa se podelujejo z odločbo ministrstva in mnenjem zdravniške zbornice in ZZZS-ja. Podeljevanjem koncesij omogoča večjo dostopnost državljanov do zdravstvenih storitev in zmanjšuje čakalne vrste. Ker Germič ni bil zadovoljen s premierjevim odgovorom, bodo poslanci o njem razpravljali jutri.

Peče: Kdaj muzej v Mariboru?
Saša Pečeta (SNS) pa je zanimalo, kako potekajo aktivnosti za izgradnjo evropskega letalskega muzeja v Mariboru. Lokacija naj bi bila odobrena že od leta 2002, vendar vlada menda še ni uresničila svojih obljub. Janša je Pečetu odgovoril, da je vlada imenovala delovno skupino, ki bo pripravila zasnovo muzeja in dokumentacijo. V tej skupni so predstavniki ministrstev za kulturo, finance, promet in obrambo, svoje predloge pa morajo pripraviti do 15. novembra.

Poslancu DeSUS-a Francu Žnidaršiču pa je Janša pojasnjeval predlog ekonomskih in socialnih reform. Janša je dejal, da je njihov osnovni namen povečanje gospodarske rasti in zaposlenosti tako, da ne bi trpela druga področja.

Poslanci so na današnjem zasedanju zastavili 39 vprašanj, najvreč ministru za promet Janezu Božiču in kmetijski ministrici Mariji Lukačič.

Do petka o 23 zadevah
Redna seja DZ-ja, ki se je začela s poslanskimi vprašanji premierju, bo tokrat trajala do petka, na njej pa bodo poslanci razpravljali o 23 zadevah. Govorili bodo o letošnjem poročilu varuha človekovih pravic in predlogu SNS-a o ukinitvi protikorupcijske komisije. Na delovnem sestanku bodo odločali o dveh predlogih za ustanovitev preiskovalnih komisij v zadevi Sod in Kad.